Mide kanserli olgularda 2-[F-18] fluoro 2-Deoksi D-glukoz pozitron emisyon tomografi'nin (FDG-PET), preoperatif evrelemedeki rolü
The role of fdg-pet for the preoperative staging of patients with gastric cancer
  1. Tez No: 224395
  2. Yazar: KAZIM DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDURRAHMAN ŞİMŞEK, DOÇ.DR. SEMİH GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, FDG-PET, Preoperatif evreleme, Gastric cancer, FDG-PET, Preoperative staging
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kolon, akciger, özefagus ve bas- boyun kanserlerinde, tüm vücut FDG-PET görüntüleme yönteminin preoperatif tanı ve tedavi etkinligindeki rolü kanıtlanmıstır. Bu çalısmada FDG-PET'in mide kanserli hastalarda, preoperatif dönemde, degerlendirmedeki önemini arastırdık. Kanıtlanmıs Mide kanser tanısı almıs 30 hasta prospektif olarak çalısmaya dahil edilmistir. FDG-PET; Primer Erken Mide Kanserini %77, leri evre Mide Kanserini saptamada ise %95 oranında basarılı oldugu gözlenmistir. N1 hastalıkta %100 spesifite, %40 sensitivite; N2 hastalıkta %88,4 spesifite, %50 sensitivite; N3 hastalıkta ise %88,9 spesifite, % 66,7 sensitivite degerine sahip oldugu tespit edilmistir. FDG-PET, 18 hastanın preoperatif evresini dogru, 8 hastayı düsük evrede, 2 hastayı ise yüksek evrede tahmin etmistir. BT ise, 9 hastanın evresini dogru tahmin etmis, 5 hastada yüksek evreleme, 12 hastada ise düsük evreleme yapmıstır. Metastazları degerlendirme bakımından BT ile FDG-PET arasında anlamlı fark saptanmadı. Peritoneal implantları ve asiti tespit etme yönüyle BT daha etkin gözlendi. FDG-PET, mide kanserinin tanısı ve evrelemesinde yüksek spesifite gösterdigi, BT ile birlikte kullanımı küratif amaçlı cerrahi islem planlanan hastalarda daha dogru sekilde seçilmelerine olanak sagladıgı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The role of whole- body FDG-PET for diagnosis and management has been established in colon, lung, oesophagus and head- neck cancers. In this prospective study, we investigated the importance of FDG-PET in evaluating patients with gastric cancer in preoperative period. 30 patients with biopsy proven gastric cancer were included in to the study. FDG-PET has been successful in detecting early gastric cancer as 77% and advanced gastric cancer as 95%. We found that FDG-PET has a specificity of 100% and sensitivity of 40% in N1 disease, a specificity of 88.8% and sensitivity of 50% in N2 disease and a specificity of 88,8% and sensitivity of 66,6% in N3 disease. While FDG-PET had a true estimation in 18 patients with preoperative staging, it predicted 8 patients with downstaging and 2 patients with upstaging. Whereas, BT made a true estimation in 9 patients? staging, found an upstaging in 5 patients and downstaging in 12 patients. There was no difference between FDG-PET and CT in detecting the metastases. BT was observed as more effective in detecting peritoneal implants and ascites. It is concluded that FDG-PET had a high specificity in diagnosing and staging of gastric cancer. Its use in conjunction with CT result in a more accurate selection of patients for surgical treatment with curative intent.