1992-2010 yılları arasında bölgemizde görülen kolorektal kanserlerin demografik özellikleri
Demographıc characterıstıcs of colorectal cancers between 1992-2010 ın our regıon
- Tez No: 298864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Gastroenterology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal Kanser, Lokalizasyon, Teşhis, DemografikBulgular, Colorectal Cancer, Localization, Diagnosis, Demographic Findings
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kolorektal kanser tüm dünyada yaygın olarak görülen bir kanser türüdür. Patofizyoloji ve genetiği ile ilgili bilgiler artmasına rağmen insidansında ve prevelansında önemli bir değişiklik olmamıştır. Ülkemizde kolorektal kanser insidansının giderek artması sebebiyle bu hastalığa karşı koruyucu stratejiler geliştirilmesi önem kazanmaktadır. Bu hastalığın mortalite ve morbiditesinin yüksek olması sebebiyle hastalığın erken teşhis ve tedavisi, koruyucu önlemlerin alınması, riskli popülasyonun belirlenmesi ve tarama programlarının uygulanması, kolonoskopi ve sigmoidoskopi gibi tanı metotlarının kullanımın yaygınlaştırılması önemli bir sağlık politikası haline getirilmelidir.Bu çalışmaya 1992 yılı Ocak ayı ve 2010 yılı Aralık ayları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Genel Cerrahi ve Patoloji Anabilim Dalları' nda kolorektal kanser tanısı almış 752 vaka dahil edilmiş olup, hastaların yaşları, cinsiyet ve şikâyetleri, tanı yöntemi, tümör yerleşim yeri, tümör tipi, tümörün differansiasyon derecesi, başvuru esnasındaki CEA seviyeleri ve anemi varlığı, tümörün evresi, metastaz yaptığı organ belirlenmiştir.Bu veriler sonucunda ülkemizde kolorektal kanserlerin ortalama 50-60 yaş aralığında görüldüğü, kadın ve erkek cinsiyet arasında farklılık olmadığı, tümörlerin en sık rektumda yerleşmiş olduğu ancak son on yıl içerisinde kolorektal kanserlerin sağa doğru yer değiştirdiği saptanmıştır. Bu durum son yıllarda endoskopik tekniklerin yaygın kullanılmaya başlanmasıyla kolondaki premalign lezyonların tespit edilip çıkarılması ile ilişkilendirilmiştir. Sıklıkla hastaların evre III ve IV gibi ileri evrelerde tanı aldıkları dikkat çekmiş olup bu sonuçlar bölgemizde, kolorektal kanser hakkında farkındalık oluşturulması ihtiyacını doğurmuştur.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer is a common form of cancer which is seen all over the world. Although there is an increase in the information about pathophysiology and genetics of colorectal cancer, there has not been a significant change in its prevalence and incidence. Because of the increasing incidence of colorectal cancer in our country, it is becoming important to develop preventive strategies. Due to high mortality and morbidity of this disease, early diagnosis and treatment of disease, taking protective measures, identify populations at risk and the implementation of screening programs, generalizing the use of diagnostic methods such as colonoscopy and sigmoidoscopy must be regarded as an important health policy.This study, included 752 patients who were diagnosed as colorectal cancer between January 1992 and December 2010 in Ataturk University Faculty of Medicine, Departments of Internal Medicine, General Surgery and Pathology. All of them were respectively analyzed and information such as age, gender, complaints, diagnostic methods, tumor location, tumor type, differantiation degree, CEA levels in the application, presence of anemia, tumor stage and organs in which there was metastasis were determined.As a result of this data, it has been detected that colorectal cancer in our country occurs shown in the average range of 50-60 years, there is no difference between female and male gender and the most common tumors are located in the rectum, but in the last decade it has been discovered that this location began to changed to the right. This is the result of using endoscopic techniques which have become more widespread in detecting and removal of premalignant lesions in colon in recent years. What has attracted attention is that patients are often diagnosed at advanced stages such as stage III and IV. These results show that we should make people aware of the concept of colorectal cancer in our region.