Künt batın travmalı hastalarda tomografide tesbit edilen batın içi mayii'nin prognoz ile ilişkisi
Relationship between intra-abdominal fluid detected by tomography and prognosis in patients with blunt abdominal injury
  1. Tez No: 298866
  2. Yazar: HÜSEYİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA UZKESER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Solid organ yaralanması, karaciğer yaralanması, serbest sıvı, abdominal travma ve tanısal testler, bilgisayarlı tomografi, hacim hesabı, intraabdominal sıvı yüzdesi, Solid organ injury, liver trauma, free fluid, Abdominal trauma and diagnostic tests, computerized tomography, volume measurements, percentage of intra-abdominal fluid
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı karaciğer yaralanmalı çocuk ve erişkin hastalarda, Cavalieri metodunu kullanarak BT görüntülerinde intraabdominal sıvı yüzdesini (İASY) belirlemek ve İASY ile hastaların prognozları arasında bağlantı olup olmadığını belirlemektir.Acil servisimize başvuran, künt karaciğer travmalı 24 çocuk ve 27 erişkin toplam 51 hasta kesitsel olarak incelenmiştir. BT kesitleri stereolojik yöntemle incelenerek her hasta için tüm batın hacmi ve batın içi sıvı hacmi belirlendi. Her bir hasta için İASY = batın içi sıvı hacmi / tüm batın hacmi x 100 formülüyle hesaplandı. İstatistiksel analizler olarak Mann-Whitney U testi, ki-kare testi, pearson korelasyon analizi ve ROC curve analizi kullanıldı.Çocuk ve erişkin hastalar demografik ve klinik olarak incelendiklerinde istatistiksel farklılıkları şunlardı: dalak yaralanması (%29,2; %11,1, P=0,012), batın içi operasyon (%20,8; %51,9, P=0,041), hastane içi ölüm (%12,5; %40,7, P=0,031) ve toplam yatış süresi (14,8±8,3; 9,3±6, P=0,013). Çocuklarda İASY ortalama %4,20±2,85, erişkinlerde ise %6,28±5,21 idi. Hastalarda ek batın yaralanmaları çocuklar ve yetişkinlerde sırasıyla; dalak yaralanması (%29,2; %11,1), böbrek (%25; %11,1), mesane yaralanması (%4,2; %14,8), pelvis kırığı (%12,5; %11,1). İASY, hemoglobin miktarı (r=-0,301; P=0,032), hematokrit (r=-0,322; P=0,021) ve GKS (r=-0,276; P=0,05) ile orta düzeyde negatif ilişkili idi. Çocuklarda yapılan ROC curve analizleri istatistiksel olarak anlamlı değildi. Yetişkin hastalarda İASY için eşik değerler sırasıyla %5,39, %9,9 ve %12,4 alındığında prognozu belirlemede İASY'nin sensitivite ve spesifiteleri sırasıyla şöyledir: operasyon için (%71; %84), mortalite için (%36; %93) ve YBU'ne yatış için (%25; %94).BT görüntülerinin stereolojideki Cavalieri prensipleriyle birleştirilmesi, künt karaciğer yaralanmalı hastalarda İASY'nin hesaplanmasında kolaylıkla kullanılabilir, başka merkezlerde de tekrarlanabilir ve prognozu tahminde yol göstericidir. Künt travmada intraabdominal sıvı miktarı tayini için kullanılabilecek evrensel bir parametre olmaya uygundur. İASY künt karaciğer yaralanmalı yetişkin hastalarda yoğun bakıma yatacak veya ölecek hastaları belirlemek için düşük sensitiviteye ancak yüksek spesifiteye sahiptir. Operasyon ihtiyacını belirlemedeki spesifitesi BT'de anatomik karaciğer yaralanma derecelendirme sistemlerinden daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
To determine the percentage of intra-abdominal fluid (PIAF) on CT scan via Cavalieri method and to define whether it was correlated with mortality, overall hospital stay, ICU admission, and intra-abdominal operation in both pediatric and adult patients with liver injury.Fifty one patients (24 children and 27 adult) with blunt hepatic injury that admitted to our ED were studied crossectionally. CT slices were examined with stereologic method and total abdominal volume and intra-abdominal fluid volume were measured for each patient. PIAF was calculated as intra-abdominal fluid volume / whole abdominal volume x 100. For statistical analyses, Mann-Whitney U test, Pearson correlation analyse and ROC curve analyses were used.When children and adults were investigated demographically and clinically, these statistical differences were observed, respectively: splenic injury (29.2%; 11.1%, P=0.012), intra-abdominal operation (20.8%; 51.9%, P=0.041), in-hospital mortality (12.5%; 40.7%, P=0.031) and total length of hospitalization (14.8±8.3; 9.3±6, P=0.013). Mean PIAFs in children and adults were 4.20±2.85% and 6.28±5.21%, respectively. Co-existing intra-abdominal injuries in children and in adults were as follows: splenic injury (29.2%; 11.1%, P=0.012), kidney (25%; 11.1%), bladder (4.2%; 14.8%) and pelvic fracture (12.5%; 11.1%). PIAF was negatively associated with hemoglobin levels (r=-0.301; P=0.032), hematocrit levels (r=-0.322; P=0.021) and GCS (r=-0.276; P=0.05) in moderate level. ROC curve analyses for PIAF and outcome were not statistically significant. In adults, sensitivity and specificity of PIAF to predict the prognosis when the cutoff levels were taken as 5.39%, 9.9% and 12.4% respectively were as follows: operation (71%; 84%), mortality (36%; 93%) and (25%; 94%), respectively.In patients with blunt hepatic injury, adding Cavalieri principle of stereology to the CT slices can easily be used to calculate PIAF. This method is repeatable in other institutions and guides to predict outcome. It is suitable for a universal parameter to measure intra-abdominal fluid in blunt injury. PIAF has low sensitivity but high specificity to predict ICU admission and mortality in pateints with blunt hepatic injury in adults. Its specificity in predicting the need for operation is eter than anatomic liver injury grading systems in CT.