İlköğretim çağındaki öğrencilerde düzenli yapılan sporun dikkat üzerine etkisinin araştırılması
Elemantary school age in children's attention to the development effect of sports
- Tez No: 298898
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİDUN DORAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, dikkat, Bourdon Testi, Sports, attention, Bourdon Test
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, İlköğretim 4. ve 5.sınıf çocuklarda sporun dikkat gelişimine etkisini saptamaktır. Bu amaç doğrultusunda, düzenli olarak çalıştırıcı gözetiminde spor yapan çocuklar ile spor yapmayan çocuklar arasında dikkat seviyeleri bakımından fark olup olmadığını saptamak için Bourdon Dikkat Testi kullanılarak çocukların dikkat seviyeleri ölçülmüş ve sonuçlar kayıt altına alınmıştır.Bu araştırma deney-kontrol gruplu, ön test-son test ölçümlü deneysel bir araştırma tipidir. Araştırmanın deney grubunu spor yapan 30 çocuk, kontrol grubunu ise spor yapmayan 30 çocuk oluşturmaktadır.Araştırma süresince 1. hafta, 8. Hafta ve 12. Hafta'da olmak üzere bourdon dikkat testi her iki gruptaki katılımcılara da uygulanmış ve sonuçlar kayıt edilmiştir.Elde edilen veriler Greatl istatistiksel analiz programında regresyon modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgulara bakıldığında spor yapanların spor yapmayanlara oranla %83 daha dikkatli olduğu, erkek çocukların kız çocuklara oranla % 51 daha dikkatli oldukları, anne eğitim düzeyi arttıkça dikkat düzeyinin arttığı ve kardeş sayısı arttıkça dikkat seviyesinin azaldığı görülmüştür.Araştırmanın sonunda ilköğretim 4. ve 5. sınıf çocuklarda düzenli olarak, çalıştırıcı gözetiminde yapılan sporun dikkat gelişimine olumlu katkısı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The overall objective of this research, primary school age group in children with attention to the development of sport is to determine the effect. To achieve these objectives, under the supervision of coaches regularly exercising children do not do sports with children between the difference in terms of attention levels to determine whether the test using Bourdon Attention attention level of children were measured and the results have been registered.This research with experimental-control group, pretest-posttest experimental research is a type of metering. Experimental group, the exercising of the study 30 children, the control group constituted 30 children do not do sports.Research during the 1st weeks, 8 Weeks and 12 Weeks in both groups to test the attention Bourdon was also applied to the participants and the results have been registered.Greatl statistical analysis program obtained data were analyzed using the regression model. Results were looking at sport than those who do not make sport more carefully as 83%, boys 51% girls compared to their more cautious, mother education level increased, the level of care is increasing and the number of siblings increased, decreased attention levels were observed.At the end of the study in children primary school age group on a regular basis, under the supervision of the coach's attention to the development of the sport it was concluded that a positive contribution.