Türkiye'de ve dünyada klinik araştırmalarda uygulanan yöntemler hakkında bilgiler
Information on methods used for clinic ınvestigations in Turkey and around the world
- Tez No: 298901
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KIRILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İyi Klinik Uygulamalar Kılavuzu, GCP Good Clinical Practice
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofarmasötik ve Farmokokinetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Biyoyararlanım, etkin maddenin veya onun terapötik molekül kısmının farmasötik şekilden absorbe edilerek sistemik dolaşıma geçme ve böylece vücuttaki etki yerinde var olma hızı ve derecesi, biyoeşdeğerlik ise farmasötik eşdeğer olan iki müstahzarın, aynı molar dozda verilişinden sonra biyoyararlanımlarının (hız ve derece) ve böylece etkilerinin hem etkinlik, hem güvenlik bakımından esas olarak aynı olmasını sağlayacak derecede benzer olması anlamına gelir.Biyoyararlanım ve biyoeşdeğerlik çalışmaları son 25 yıldan beri dünyada, özellikle son yıllarda da ülkemizde büyük önem kazanmıştır. Ülkemizde ilaç sanayi son yıllarda gelişmiş ve güçlenmiş olmasına rağmen, araştırma giderlerinin fazla olması nedeniyle klinik araştırmalar olması gereken düzeye gelememiştir. Günümüzde T.C Sağlık bakanlığı tarafından IKU ruhsatı verilen kliniklerde biyoeşdeğerlik çalışmaları yapılabiliyor. Yapılan klinik araştırmalar Türkiye'de Farmasötik Müstahzarların Biyoyararlanım ve Biyoeşdeğerliğinin Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik'e göre ve IKU kuralları tam olarak uygulanarak yapılır.
Özet (Çeviri)
Bioavailibility is passing of agents or their therapeutic molecule piece to systemic circulation by being absorbed in a pharmaceutics way and thus its speed and degree of being at the active part of the body. Bioequivalence means two concoctions, after using both in equal molar doses, having their bioavailability (speed and degree) and effect similar in efficiency and safety.Bioavailability and bioequivalence studies has gained much importance in 25 years in the world, and in our country in the last years. Although our country?s pharmacy industry has grown in recent years, because of the research costs being higher, clinic research field hasn?t reached the level necessary. Clinics that hold the GCP licence of Health Department of Turkey can conduct bioequivalence studies. Clinic researches in Turkey are conducted in full accordance to IKU rules according to Regulations on Bioavailability and Bioequivalence of Pharmaceutics Concoctions Assessments.