Alkol ve madde bağımlılarında dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri
Attention deficit hyperactivity disorder symptoms in alcohol and drug dependent patients
- Tez No: 298932
- Danışmanlar: PROF. HAKAN COŞKUNOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Alkol bağımlılığı, Madde bağımlılığı, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Alcohol addiction, Drug addiction, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada alkol bağımlılarında Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu belirtileri, bu belirtilerin alkol miktarı ve eşlik eden diğer sorunlarla ilişkisi incelenmiştir. Bu amaçla deney grubunda alkol bağımlılığı tanısı almış 34 katılımcı ile kontrol grubunda bağımlılık tanısı almamış 34 sağlıklı katılımcının oluşturduğu toplam 68 kişilik bir örneklem kullanılmıştır. Her gruba DSM-IV' e Dayalı Erişkin DEB/DEHB Tanı Ve Değerlendirme Anketi uygulanmış, Stroop T-BAG Formu ve İşaretleme Testi yapılmıştır.Alkol bağımlılarından oluşan grup Stroop Testi TBAG Formunun; 1. Siyah Basılmış Renk İsmi Okuma Bölümü, 2. Renkli Basılmış Renk İsmi Okuma Bölümü ve 3. Şekil Rengi Söyleme Bölümünü kontrol grubundan daha uzun sürelerde tamamlamışlardır.İşaretleme Testinde; alkol bağımlıları kontrol grubuna göre daha az hedef uyarıcı (harf/şekil) işaretlemiş, daha fazla hata yapmış ve testleri daha uzun sürelerde tamamlamışlardırAlkol bağımlılarından oluşan grup ile kontrol grubu arasında, Erişkin DEHB Ölçeğinin; Eşlik Eden Sorunlar alt testi ve Toplam Puanlar alt testi açısından anlamlı farklılık çıkmıştır. Alkol bağımlılarında DEHB' ye eşlik eden sorunlar ve DEHB ölçeğinden alınan puanlar daha fazladır.Alkol bağımlıları Erişkin DEHB Ölçütlerine göre kendi aralarında karşılaştırıldığında; Erişkin DEHB Ölçeğinin 2. Bölümü olan Hiperaktivite/Dürtüsellik alt testi puanları yüksek olan grup ile düşük olan grup arasında adli sorunlar açısından anlamlı farklılık çıkmıştır. Hiperaktivite/ Dürtüsellik puanları yüksek olan grupta adli sorunlar daha fazladır.Sonuç olarak; alkol bağımlılarında dikkat eksikliği ve DEHB' ye eşlik eden sorunlar daha fazla görülmekte ve hiperaktivite/dürtüsellik bulguları yüksek olan alkol bağımlıları daha fazla adli sorun yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Attention Deficit Hyperactivity Disorder symptoms in alcohol dependent patients, the symptoms associated with alcohol consumption and their relation to other issues were examined. In the study, 34 participants diagnosed as alcohol dependent were in the experiment group and 34 normal participants were in the control group.First, Adult ADD/ADHD DSM IV- Based Diagnostic Screening and Rating Scale was applied then Stroop Test T-BAG version and Cancellation Test was administered to both groups.The results of Stroop Test TBAG version reviewed that the group of alcohol-dependents completed Part 1 (Reading the columns of black words ), Part 2 (Reading the columns of coloured words ) and Part 3 (Reading the colors of coloured figures) of this test in a longer time than the control group.The results of Cancellation Test, alcohol dependents marked less target letters and figures, made more mistakes and completed test in a longer time than the control group.There were significant differences between the group of alcohol dependents and the control group in Part 3 ( Problems associated with ADHD) and Part 4 (Total Points) of Adult ADHD Scale. Problems associated with ADHD sub-test scale points and Total Points sub-test points are higher in the group of alcohol dependents than the control group.When alcohol dependents were compared among themselves according to the criteria of ADHD; In terms of legal issues, there were significantly meaningful differences between the group have high hyperactivity/impulsivity scores and the group have low hyperactivity/ impulsivity scores. The results reviewed that the group which has higher Hyperactivity / Impulsivity scores had more legal issues.As a result, attention deficit problems, problems associated with ADHD were detected more often in alcohol dependents and legal issues were detected more often in alcohol dependents that have ADHD sypmtoms.