İki farklı yüzey özelliğine sahip dental implantların immediat ve konvansiyonel yüklemelerinde elde edilen sonuçların klinik ve radyolojik olarak incelenmesi
Clinical and radiological assessment of ımmediately and conventionally loaded dental implants with two different surface characteristics
  1. Tez No: 298933
  2. Yazar: ERDEM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN GÜNBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, hemen yükleme, konvansiyonel yükleme, SLA, SLActive, primer stabilizasyon, rezonans frekans analizi, Dental İmplant, İmmediate Loading, Conventional Loading, SLA, SLActive, Primary Stabilization, Resonance Frequency Analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Dental implantolojide son çalışmalar immediat ve erken yükleme prosedürleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Yapılan histolojik çalışmalarda erken, immediat ve konvansiyonel yükleme prosedürü uygulanmış implantların osseointegrasyonları arasında istatistiksel anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu çalışmanın amacı; iki farklı yüzey özelliğine sahip (SLA-SLActive - Sandblasted ve Acid-etched) dental implantın, immediat yükleme ve konvansiyonel yükleme prosedürlerinde ortaya çıkan farklılıkları klinik ve radyolojik olarak araştırmaktır.Çalışmaya dahil edilen hastalarda iki farklı yüzey özelliğine sahip en az iki adet SLA ve SLActive implant uygulanmış olup, hastaların klinik ve radyolojik bulguları, yaş ve cinsiyet parametrelerinden bağımsız olarak değerlendirilmiştir. Yüklenen implantların primer stabiliteleri, Rezonans Frekans Analizi ile yapılan yüklemenin türüne göre uygun zaman dilimlerinde takip edilmiştir.Çalışmamız, primer stabilitesinin yeterli olduğu görülen implantların birbirlerine splintlemek şartıyla çenelerin her bölümünde güvenli bir şekilde immediat yüklenebileceğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte SLA ve SLActive yüzeylerin hücresel düzeyde yapılan çalışmalarda belirgin farklılıklar ortaya koymasına rağmen çalışmamızda bu iki yüzey özelliği arasında klinik olarak bir fark saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Immediate and early loading procedures are arguably the most studied problems in contemporary dental implantology. Recent histological studies showed no significant differences of osseointegration between immediate, early ve conventional loading procedures. This study aims to reveal the clinical ve radiological outcomes of two types of dental implant surfaces (SLA ve SLActive ? Sandblasted ve acid etched) in case of immediate ve conventional loading.At least two dental implants of two different surface types were loaded to selected patients. Clinical ve radiologic assessments were carried out regardless of age ve sex. Primary stabilities of the loaded implants were followed up by Resonance Frequency Analysis on the appropriate time course, depending on the loading procedure.Our results show that primarily stable implants can reliably be loaded in any region of both jaws using immediate loading procedure, but only in condition of splinting. However, since previous histological studies showed differences between different implant surface types, there were no clinically significant differences in our study.