Spinal cerrahide deksketoprofen trometamolün analjezik etkinliği
The analgesic efficiency of dexketoprofen trometamol in spinal surgery
- Tez No: 298997
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT MADENOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Deksketoprofen trometamol, Preemptif analjezi, Postoperatif analjezi, Spinal cerrahi, Dexketoprofen trometamol, Preemptive analgesia, Postoperative analgesia, Spinal surgery
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada; spinal cerrahide preemptif intravenöz yolla verilen deksketoprofen trometamol ile intraoperatif intravenöz yolla verilen deksketoprofen trometamolün analjezik etkinliklerinin ve yan etkilerinin karşılaştırılmasını amaçladık.Hastalar ve yöntem: Çalışmaya dar kanal ve listezis cerrahisi planlanan ASA I-II grubu, 18-65 yaş arası 80 hasta alındı. Hastalar randomize çift kör olarak iki gruba ayrıldı. Grup I'deki hastalara anestezi verilmeden 1 saat önce Grup II'deki hastalara ise cerrahi kapama başlandığı anda 50 mg (miligram) deksketoprofen trometamol 100 ml (mililitre) SF (serum fizyolojik) içinde 15 dk (dakika)'da gidecek şekilde verildi. Hastaların intraoperatif hemodinamik değerleri, sıvı tüketimi ve kanama miktarları kaydedildi. Hastalara cerrahi bitiminde HKA cihazı takıldı. Bu cihazla yükleme dozu 2 mg, bolus dozu 0,5 mg, kilitli kalma süresi 7 dk olacak şekilde morfin uygulandı. Ayılma ünitesinde postoperatif VAS (visuel analog skala) değerleri kaydedildi. Postoperatif 30.dk, 1.,6.,12.,24.,48. saatlerdeki morfin tüketimi, POBK (postopertif bulantı kusma) skoru, diğer yan etkiler, vizüel ağrı skalası ve hasta memnuniyet skoru kaydedildi.Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların demografik özellikleri, operasyon süreleri, anestezi süreleri bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Gruplarda ölçülen hemodinamik değerler tüm ölçümlerde benzer bulundu. İki grup arasında postoperatif yan etkiler açısından anlamlı bir farklılık yoktu. Hastaların vizüel ağrı skalası değerlendirmeleri açısından tüm zamanlarda gruplar arasında ve grup içi karşılaştırmalarda anlamlı bir farklılık yoktu. Morfin tüketimi açısından Grup I'deki hastalarda morfin tüketimi tüm zamanlarda daha azdı. Ancak bu düşüklük istatistiksel olarak anlamlı değildi. Hasta memnuniyet skoru gruplar arasında karşılaştırıldığında da anlamlı bir farklılık bulunmadı.Sonuç: Çalışma ilacının preemptif bir etkisi olmadığı, yalnızca postoperatif ilaç tüketimini azalttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to compare the analgesic efficiencies and adverse effects of preemptive and intraoperative given intravenous dexketoprofen trometamol in spinal surgery.Patients and Method: Eighty patients, between the ages of 18-60 years and ASA I-II group were schuled for the listhesis and narrow spinal canal surgery. Patients were randomized into two groups by double-blind manner. Group I patients received 50 mg of dexketoprofen trometamol in 100 ml of serum physiologic in 15 minutes 1 hour before anesthesia and Group II patients received 50 mg of dexketoprofen trometamol in 100 ml of serum physiologic in 15 minutes during the surgical closure. Intraoperative hemodynamic variables, liquid consumption and blood loss of patients were noted through out the surgery. Patients received morphine through PCA system as 2 mg of loading dose, 0.5 mg bolus dose and 7 minutes locking time at the end of the surgery. Postoperative VAS (visuel analog scale) scores were recorded in PACU. Also, morphine consumption, PONV (postoperative nausea and vomiting) scores, adverse events, VAS scores and PS (patient satisfaction) scores were recorded at postoperative 30. min., 1., 6., 12., 24., and 48. hours. Measured variables were compared between the groups and in groups.Results: There were no significant differences between the groups with respect to the operation durations, anesthesia durations and patient demographics. Hemodynamic variables of patients were similar between the groups in every measurements. There were no significant difference between groups with respect to postoperative adverse events. There were no significant difference between groups with respect to VAS scores in all time intervals. Also, intra group comparisons of VAS scores showed no difference between groups. Although morphine consumption in Group I was less than Group II in all time intervals, this was not statistically significant. There were no significant difference between groups with respect to PS scores.Conclusion: We conclude that the study drug has no preemptive effects but decreases the postoperative analgesic consumption.