Periferik vasküler hastalığın tedavisinde iloprost'un nitrik oksit, asimetrik dimetilarjinin ve serotonin'e etkisi
At treatment of peripheral vascular disease effects of ıloprost on nitric oxide, asymetric dimethylarginine and serotonine
- Tez No: 299008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BURMA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İloprost, Nitrik Oksit, ADMA, Serotonin
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Periferik Arter Hastalığı (PAH), ateroskleroza bağlı olarak bir veya daha fazla periferik arterin parsiyel ya da total obstrüksiyonu olarak tanımlanır. Periferik Arter Hastalığı prevalansı yaşla yakından ilgilidir ve 50 yaş öncesinde %5 iken 65 yaş civarında %10, 80 yaş ve üzerindekilerde %25 görülür.Şiddetli iskemisi olan olguların yaklaşık % 39'unda revaskülarizasyon uygulanamamaktadır. Bu hastalarda ampütasyon cerrahisine gereksinim daha fazla olmaktadır ve ancak %25 hastada ekstremite kurtulabilmektedir. Bu nedenle periferik arter hastalarında ilaç tedavisi büyük önem arz etmektedir.Son yıllarda yeni bir tedavi alternatifi olarak gündeme gelen İloprost tedavisinin, trofik lezyon iyileşmesinde, istirahat ağrısının giderilmesinde, ampütasyon oranlarının düşmesinde ve genel mortalitenin azaltılmasında olumlu etki gösterdiği bildirilmektedir.Bu çalışmaya yapılan tetkikler sonucunda cerrahi yada endovasküler girişim şansı olmayan ve medikal tedavi kararı verilen 30 olgu (19'u erkek, 11'i kadın, yaş aralığı ise 60,7 ± 13,7 ) alındı. Olgulara iloprost infüzyonu ön kol venlerinden 0,5 ng/kg/dk dozunda 16 saatlik intravenöz infüzyon şeklinde başlandı.Bu çalışmada periferik arter hastalarında iloprost kullanılan hastalarda dolaşımdaki ADMA (asetil dimetil arjinin), Serotonin, NO (nitrik oksit) gibi endotelyal fonksiyonlarda görev alan parametreler üzerindeki etkinliğinin araştırılması hedeflenmiştir. Sonuç olarak iloprost tedavi öncesi ve sonrası ADMA değerleri anlamlı iken (p=0,001), Serotonin (p=0,82) ve NO (P= 0,16) değerleri istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur.Bulgularımıza göre cerrahi tedavi şansı olmayan PAH olan hastalarda iloprost tedavisi sonrası prognozun değerlendirilmesinde özellikle ADMA'nın dikkate alınabilinecek bir parametre olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Peripheral arterial diseas (PAD) is defined as total or partial obstruction of one or more peripheral artery as a consequence of atherosclerosis. PAD is an important cause of morbidity that also affects quality of life of the patient. Prevalance of PAD is closely related with age that it is about 5% before the age of 50, 10% around the age of 65 and 25% above the age of 80.Revascularisation is not recommended in 39% of the cases with severe ischemia. In such cases, amputation surgery is needed and extremities are saved in only 25% of the patients. Therefore, pharmacological treatment in PAD is very important.Iloprost treatment has been an important alternative method of treatment in the recent years. It has been reported that iloprost is effective in trophic healing of lesions, reduction of pain at rest, decrease of the need for amputation and decreased rate of mortality.Thirty patients (19 men and 11 women, mean age 60,7 ± 13,7 ) who have any chance of surgery or endovascular intervention with detailed examination were included to study. Iloprost infusion were applied via forearm veins 0.5 ng/kg/min. rate for 16 hours.In the present study, we have aimed to investigate effects of iloprost on indicators of endothelial function such as acetyl dimethyl arginin (ADMA) , serotonin and nitric oxide (NO) in patients with PAD. We have determined that there is a significant difference in serum ADMA (p= 0,001) levels of pre- and post-iloprost treatment. However, no significant changes were observed in serotonin (p= 0,82) and NO (p= 0,16) levels.We conclude that ADMA may be an important parameter in monitoring the prognosis and effects of iloprost treatment in PAD patients who had no chance of surgical treatment.Key Worlds: Iloprost, Nitric Okside, ADMA, Serotonin