Akut pankreatitte hastalığın şiddetini belirlemede plasma ghrelin ve obestatin seviyelerinin yeri
The role of the levels of plasma ghrelın and obestatın to determıne the severıty of acute pancreatıtıs
- Tez No: 299027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİK AYTEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Obestatin, Ghrelin, Acute pancreatitis, Obestatin, Ghrelin
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Akut Pankreatit (AP) tıptaki gelişmelere rağmen önemli bir morbidite ve mortalite kaynağıdır. Kliniği değişken olup, etyolojisi bilinmekle birlikte patogenezi tam olarak anlaşılamamıştır. Tanısında ve şiddetinin belirlenmesinde günümüzde halen kullanılabilecek özgül bir biyokimyasal parametre yoktur.Tedavide hastalığın şiddetine göre davranılmaktadır. Şiddeti belirlemek amacıyla günümüzde en çok Ranson, Glasgow ile APACHE-II skorlaması kullanılmaktadır.1999'da keşfedilen Ghrelin'nin antiinflamatuar özellik dâhil birçok etki gösterdiği bilinmektedir. Ghrelin'le aynı genin ürünü olan Obestatine'nin ise zıt etki ettiğine dair çalışmalar vardır ancak bu durum henüz net değildir. Bu çalışmamızdaki amaç AP'nin tanısında ve şiddetini belirlemede ghrelin ve obestatinin yerini araştırmaktır.Çalışmaya; AP tanısıyla kliniğimizde yatarak tedavi görmüş 30 kişilik hasta grubu ve 25 kişilik sağlıklı gönüllülerden oluşan kontrol grubu dâhil edildi. Hastalar 1992 yılında tanımlanan Atlanta kriterlerine göre hafif ve şiddetli AP olmak üzere iki gruba ayrıldı. Deneklerden başvuru esnasında ve rejim açıldıktan sonra kan örnekleri alınarak ghreline ve obestatine düzeylerine bakıldı.Hafif ve şiddetli AP'li hastaların ghrelin ve obestatin değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı.Kontrol grubuyla pankreatitliler karşılaştırıldığında, ikisinde de açlık açil-ghrelin ve des-açil-ghrelin seviyelerinin arttığı izlendi. Oral alım açıldıktan sonra ise kontrol grubunda seviyenin azaldığı ancak pankreatitlilerde değişmediği görüldü. Obestatin açısından kıyaslandığında ise başvuru anında ve rejim açıldıktan sonrada obestatin seviyesi AP'lilerde yüksektir.Sonuçta; AP tanısında; başvuru anında ghrelin düzeyinin yeri saptanamamıştır. Yalnız klinik yatıştıktan sonra ghrelin düzeyinin hala yüksek seyretmesi tanı için destekleyici olabilir. Obestatinin ise hastaların başvuru anında da yüksek olması tanı için daha önemli olabilir. Ancak bu iki hormonun AP'nin şiddetiyle olan ilişkisi ortaya konulamamıştır.
Özet (Çeviri)
Despite advances in medicine, acute pancreatitis is a major source of morbidity and mortality. Clinic is variable and etiology is known, but pathogenesis is not fully understood. Still today, there is not a specific biochemical parameter that can be used to determine the diagnosis and severity.The treatment is performed according to the severity of the disease. Today, severity in order to determine, the most using systems are Ranson, Glasgow and APACHE-II scoring systems.Ghrelin, is discovered in 1999, which known have many effects including anti-inflammatory properties. Obestatin which is the product of the same gene in the ghrelin, has an opposite effect, the studies showing that, but this is not yet clear. Aim of this study is, investigate the role of ghrelin and obestatin, on to diagnosis of acute pancreatitis and severity determination.Thirty patients who were the patient group and had diagnosis of AP and stayed in the service for treatment and 25 healty volunteer people who were the control group were added the study. The patients were divided into 2 groups as severe and light AP by using Atlanta criterias which was admitted in 1992. In the application period and after the diet blood examples were taken from patients and ghrelin and obestatin levels were analyzed.There were not a significant difference between light and severe AP patients? ghrelin and obestatin levels. When the control group is compared to the pancreatitis, it is observed that in both group fasting acyl ghrelin and des-acyl- ghrelin levels were increased. After oral taking it is seen that in control group levels decreased and in pancreatitis the level did not change. When we consider obestatin in the application period and after the diet fasting the levels of obestatin were high.Eventually, in diagnosis of AP; the level of ghrelin could not determined in the period of application. However after the staying in clinic the maintaining of high levels ghrelin can be supportive for diagnosis. High obestatin levels in application period can be more important for diagnosis. But there could not be determined a relation between these two hormones and the severity of AP.