Akut kolesistitte pentraxin 3 ve interlökin 1 beta değerlerinin tanısal ve prognostik önemleri
prognostic importance of pentraxin 3 and interleukin 1 beta levels in acute cholesistitis
  1. Tez No: 365092
  2. Yazar: NURHAK AKSUNGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİ ÖZOĞUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut kolesistit, Pentraxin 3, İnterlökin- 1 Beta, Kolelitiazis, Acute cholecystitis, Pentraxin 3, Interleukin 1 Beta, Cholelitiazis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç Safra taşı hastalığı gelişmiş ülkelerde sık görülen bir sorundur. Prevelansı yaş, cinsiyet ve etnik gruplara göre değişir. Otopsi ve klinik incelemeler erişkinlerin en az %10' unda safra taşı olduğunu göstermektedir. Safra taşı olan insanların %40-60'ı asemptomatik klinik seyir gösterirken, semptomatik kolelitiazisi olan olguların çoğunda da asemptomatik bir dönem bulunur. Semptomatik safra taşlarının %20'si akut kolesistit tablosu ile başvururken, %10'unda komplike kolesistit (sarılık, kolanjit, pankreatit), %60-70' i ise kronik kolesistit semptomları ile gelirler. Taşın, duktus sistikus ya da hartmann poşundaki sıkışma durumu sürdüğü takdirde hastalık ilerler ve sonunda ampiyem, gangren ve perforasyon gibi komplikasyonlar gelişir. Bu çalışmada; ampiyem, gangren ve perforasyon gibi ciddi komplikasyonlar gelişebilen akut kolesistitli olgularda, pentraksin 3 ve interlökin 1 beta düzeylerin komplikasyonlar ve prognoz üzerindeki tanısal değerini belirlemeyi ve akut kolesistit olgularında morbidite ve mortalite oranlarını azaltmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem Bu çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi servisine eylül 2012 ile ocak 2014 tarihleri arasında yatırılan akut taşlı kolesistit tanılı hastalar üzerinde yapıldı. Çalışmaya yaşları 18 den büyük, klinik ve radyolojik olarak akut taşlı kolesistit tanısı konmuş 45 hasta (Grup I) ve 18 yaş üstü 45 sağlıklı (Grup II) kişi alındı. Olgular randomize olarak seçildi. Bulgular Çalışmamızda Plazma PTX3 düzeyinin hasta grubunda anlamlı olarak yüksek olduğunu ölçtük. Yine WBC değerinin hasta grubunda yüksek olduğunu bulduk Hastanede yatış süreli karşılaştırıldığında PTX3 ün hastanede daha uzun süre yatan hastalarda daha yüksek olduğunu gördük. İnterlökin- 1 β seviyeleri hasta ve sağlam grup arasında anlamlı bir fark olmadığını gördük. PTX3 enflamasyonun şiddetini belirlemede ve hastaların hastanede kalış sürelerini, klinik seyirlerini tahmin etme de kullanılabilir. Ancak interlökin- 1 beta değerlerinin ölçümü yol gösterici değildir.
Özet (Çeviri)
Purpose of Study Gall stones are a frequent problem in developed countries. Prevalance of disease varies with age, sex or ethnicity. Authopsies and clinical studies are showed at least of 10%of adult populationhave gallstones. While 40th t0 60th percent of people who gallstones donth show clinical symptoms, most of people with clinical symtoms also have an asymptomatic period. When they applied%20 of people whit gallstones have acute cholecystitis, %10of people have complicated cholecystitis (jaudice, cholangitis, pancreatitis),%60-70 have symptoms of cronic cholecystitis. If stone continiues to obstruct ductus cycticus or Harthman Pouch, disease progress and complication like empyema, gangrene and perforation occurs (2, 6). In this study; we intend to asses complications and diagnosis value of pentraksin 3 and interleukin 1 beta levels in patients whit acute cholecystitis that can develop serious complications like empyema, gangrene and perforation and to decrease rate of morbitity and mortalite in cases of acute cholecystitis. Means and Method This study conducted on patients who has diagnocis of acute cholecystitis and admitedat Atatürk Univercity of Medicine Genel Cerrahi servisinebetween september2012 and january 2014 for this study we choose 45 patients over 18 years oldwho has diagnosed acute cholecystitis whit clinic and radiolgical assesments and 45 healthy people over 18 years old for control group. Subjects are chosen randomly. Findings In our study we found meaningful highplasma PTX 3 levels in patient group. Also we foundWBC levels is hihgher in patient group. When hospital stay time compared PTX3levels are higher in patients who has longer hospital stay then short stayed patient We found that there is no significant difference in interleukin - 1 β between patient and control group. PTX3 can be used to asses severity of enflamation, lenght of hospilatizion period and clinical outcome but measurment in Interleukin – 1 beta levels is not helpfull .