Akut pankreatit aktivasyonunu belirlemede serum omentin-1 ve visfatin düzeyinin önemi
The importance of serum omentin-1 and visfatin levels in determining acute pancreatitis activation
  1. Tez No: 828399
  2. Yazar: DİLARA TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE KURTKULAĞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Omentin-1, Visfatin, Acute pancreatitis, Omentin-1, Visfatin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve Amaç: Akut pankreatit çeşitli etiyolojik nedenlerle başlayan pankreas ve çevre dokusunun inflamatuar hastalığıdır. Hastalık progresyonunu değerlendirme ve hastalığın şiddetini belirlemede çeşitli skorlama sistemleri ve biyobelirteçler kullanılmaktadır. Omentin-1 ve visfatin yeni keşfedilmiş, inflamasyon ile ilişkilendirilmiş adipositokinlerdir. Çalışmamızda serum omentin-1 ve visfatin düzeylerinin akut pankreatit hastalık aktivasyonuyla ilişkisini inceledik. Materyal-Metod: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine Temmuz 2022- Mayıs 2023 tarihleri arasında başvurup akut pankreatit tanısı konulan, Gastroenteroloji Servisine yatışı yapılarak tedavi edilen 52 hasta çalışmaya dahil edildi. Verilerin istatiksel analizinde SPSS Version 26 kullanıldı. Bulgular: Hasta grubunun 30'u (%57,7) kadın, 22'si (%42,3) erkek; kontrol grubunun 32'si (%78) kadın, 9'u (%22) erkekti. Hasta grubunda yer alan kişilerin yaş ortalaması 63,6±16,3 yıl; kontrol grubunun yaş ortalaması 32,4±8,4 yıl olarak bulundu. Aktif hastalığı predikte etmede en yüksek sensivite ve spesifiteye sahip belirteç CRP olarak bulundu. Serum omentin-1 seviyelerinin aktif hastalığı belirlemede sensivitesi %84,62 ve spesifitesi %73,17 olarak bulunmuştur. Serum visfatin seviyelerinin aktif hastalığı belirlemede sensivitesi %76,92 ve spesifitesi %78,05 olarak bulunmuştur. Modifiye Glaskow Prognostik Skorlama Sistemine göre hafif-orta vakaları ağır vakalardan ayırt etmede en yüksek sensiviteye sahip belirteç omentin (% 82,61), spesifitesi en yüksek belirteç ise visfatin (%86,21) olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızda literatürle uyumlu olarak serum omentin-1 düzeyleri hastalık tanısı ve şiddetini belirlemede negatif korelasyon göstermiştir. Çalışmamızda diğer inflamatuar hastalıklarla karşılaştırıldığında visfatin düzeyleri literatürden farklı olarak hastalık tanısı ve şiddetini belirlemede negatif korelasyon göstermektedir. Visfatinin literatürle farklı sonuçlar göstermesinin nedeni visfatin düzeylerine doku örneği yerine serumdan bakılması ve çalışan ELİSA kitinin farklı sonuçlar vermesi olarak düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Acute pancreatitis is the inflammatory disease of the pancreas and surrounding tissues that begins due to various etiological reasons. Various scoring systems and biomarkers are used to assess disease progression and determine the severity of the disease. Omentin-1 and visfatin are newly discovered adipokines associated with inflammation. In our study, we investigated the relationship between serum levels of omentin-1 and visfatin and activation of acute pancreatitis. Material-Method: A total of 52 patients diagnosed with acute pancreatitis and admitted to the Gastroenterology Department after presenting to the Emergency Department of Çanakkale Onsekiz Mart University Health Application and Research Hospital between July 2022 and May 2023 were included in the study. The statistical analysis of the data was conducted using SPSS Version 26. Findings: The patient group included 30 females (57,7%) and 22 males (42,3%), while the control group consisted of 32 females (78%) and 9 males (22%). The mean age of individuals in the patient group was 63,6±16,3 years, whereas the mean age of control group was 32,4±8,4 years. The biomarker with the highest sensitivity and specificity for predicting active disease was found to be CRP. The sensitivity of serum omentin-1 levels in determining active disease was found to be 84,62% and specificity was 73,17%. The sensitivity of serum visfatin levels in determining active disease was found to be 76,92% and specificity was 78,05%. According to the Modified Glaskow Prognostic Scoring System, the marker with the highest sensitivity in distinguishing between mild-modarete and severe cases was found to be omentin (82,61%) and the marker with the highest specificity was visfatin (86,21%). Conclusion: Consistent with the literature, our study demonstrated a negative correlation between serum omentin-1 levels and disease diagnosis and severity. In our study, in contrast to the literature, visfatin levels showed a negatif correlation with disease diagnosis and severity when compared to other inflammatory conditions. The discrepancy in visfatin results from the literature might be attributed to the method of assessing visfatin levels in serum rather than tissue samples, as well as the potential variations in results due to differences ın the ELISA kit used in the study.