Design and control of JI silicone dispenser machine
JI silikon sıkma makinasının tasarımı ve kontrolü
- Tez No: 299110
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLESER KALAYCI DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Otomasyon Sistemleri, Mekanik sistemler, PLC, Servo motorlar, LCD tekniğinde JI süreci, Autonomous systems, Mechanical systems, PLC, Servo motors, JI process in LCD technique
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez çalışmasında LCD TV üretiminin temel parçası olan LCD modüllerin JI sürecindeki silikonlama işlemini otomatik hale getiren JI silikon sıkma makinesinin tasarım ve kontrolü anlatılmaktadır.Bu çalışmanın içeriği mekanik tasarım ve otomasyon sistemi tasarımı olarak iki ana başlık altında toplanabilir. Mekanik tasarım sürecinde, ilk olarak makinanın üç boyutlu modeli çizilmiştir ve makinanın üç boyutlu modeline ve belirli kıstaslar ve yöntemlere göre JI silikon sıkma makinesinde kullanılması uygun olan doğrusal mekanizmalar, döner mekanizma, destek ve bağlantı ekipmanları gibi mekanik ekipmanlar seçilmiştir. Seçim sürecine paralel olarak diğer yan ekipmanların üretimi gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak seçilen ve üretilen ekipmalar kullanılarak mekanik montaj süreci ile makinanın mekanik yapısı tamamlanmıştır.Otomasyon sistemi tasarımında, ilk olarak HMI, PLC, servo motor setleri ve sensörler gibi otomasyon ekipmanları seçilmiştir. Sonrasında cihaz terminalleri dikkate alınarak kablolama projesi çizilmiştir. Son olarak control cihazları ASD soft (servo motorlar için), WPL Soft (PLC için) and Screen Editor (HMI için) programları ile programlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, design and control processes of JI silicone dispenser machine that automatically executes the siliconizing operation on LCD modules that are the main vision equipment of LCD TV?s, are studied.The content of this study can be grouped into two main topics; namely, mechanical design and automation system design. In mechanical design processes, firstly 3D modeling of the developed machine was drawn and according to 3D modeling of the machine and specified criterions and methods, mechanical equipments such as linear mechanisms, rotational mechanism, support and connection equipments were selected. In parallel to this selection procedure, manufacturing of the auxiliary equipments were executed. Finally, by using the selected and manufactured equipments, mechanical construction of the developed machine was completed through the mechanical assembly process.In automation system design, firstly the automation equipments such as HMI (operator panel), PLC, servo motor sets and sensors were selected. According to the device terminals, wiring project was drawn and connections of these equipments were done. Finally, the control devices were programmed with ASD soft (for servo drivers), WPL Soft (for PLC) and Screen Editor (for HMI) programs.