Semi-empirical analysis of flume bed load data
Deneysel sürüntü yükü verilerinin yarı teorik analizi
  1. Tez No: 29919
  2. Yazar: GÜL İHTİYAROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH YANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Madde Taşınımı, Sürüntü Yükü, Katı Madde Konsantrasyonu, Sürüntü Maddesi Sıçraması, Sediment Transport, Bed Load, Sediment Concentration, Sediment Pick-up
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz DENEYSEL SURUNTU YUKU VERİLERİNİN YARI TEORİK ANALİZİ İHTİYARO?LU, Gül Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalî Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Melih YANMAZ Haziran, 1993, 120 sayfa. Katı madde taşınımı, hidrolik yapıların tasarımı ve nehirlerin morfolojik hesaplarında önem taşımaktadır. Katı madde taşınımı ölçümlerindeki düşük hassasiyetten ve zorluklardan dolayı taşınım olayının modellenmesi için yoğun araştırmalara gerek duyulmuştur. Sürümü yükü taşınımı modellerinde yarı-teorik analizlerin, diğer yöntemlere üstünlüğü fiziksel neticelere dayanmasındandır. Sürüntü yükü, sürüntü maddesi sıçrama ya da konsantrasyon fonksiyonları ile hesaplanabilir. Bu çalışmada son yıllarda türetilmiş yeni yarı-teorik metodlar tanıtılmıştır. Yeni denklemler, geniş bir deneysel veri aralığında kontrol edilmiş, kendi aralarında ve sık kullanılan klasik yöntemlerle kıyaslanmıştır. Ackers-White ve Nagakawa-Tsujimoto yaklaşımları Guy ve arkadaşlarının deneysel verileri ile uyumlu sonuçlar vermektedir. Bu yaklaşımların aynı zamanda Meyer-Peter ve Müller ve Einstein-Brown denklemlerinden de daha iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEMI-EMPIRICAL ANALYSIS OF FLUME BED LOAD DATA İHTİYARO?LU, Gül M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof.Dr. Melih YANMAZ June, 1993, 120 pages. Estimation of sediment transport is necessary in the design of hydraulic structures and morphologic computations of rivers. The need of extensive research on the modelling of bed load transport has been originated due to the difficulties and low precision in bed load measurements. Semi-empirical analysis in modelling bed load transport is superior to other methods as it is explained with physical reasonings. Bed load equations can be derived either using sediment pick-up functions or concentration functions which are based on saltation mechanism. In this study it is intended to introduce the new methods on semi-empirical approach. The new equations are tested using a wide range of data and IIIcompared with each other and with some well known conventional equations. The new approches namely Ackers-White and Nagakawa- Tsujimoto yield a bed load equation which is in good aggrement with the elaborate experimental data of Guy et al. They also yield better results than the conventional equations proposed by Meyer-Peter and Müller, and Einstein-Brown.