Bazı yabani baklagil türlerinden rhizobial bakterilerin izolasyonu ve genetik çeşitliliğinin belirlenmesi
Isolation of rhizobial bacteria from some Fabaceae species and determination of their genetic diversity
  1. Tez No: 299211
  2. Yazar: OKAN KADİR NOHUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Mikrobiyoloji, Biology, Genetics, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hymenocarpus circinnatus, Argyrolobium biebersteinii, Lotus angustissimus, Rhizobium, phylogeny, 16S rDNA, recA, nodA, nifH
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Samsun ilinin ilçelerinde yetişen Hymenocarpus circinnatus (L.), Argyrolobium biebersteinii (Ball in Feddes) ve Lotus angustissimus (L.) bitkilerinin kök nodüllerinden izole edilen kök nodül bakterilerinin genetik çeşitliliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu amaçla Samsun iline ait ilçelerden farklı noktaları temsil edecek şekilde üç bitki türünden toplam 40 kök nodül izolatı elde edilmiştir. İzolatların ön gruplaması 16S rDNA analizi ile yapıldıktan sonra temsilci izolatların nodA, recA, ve nifH baz dizileri belirlenmiş ve filogenetik analizleri yapılmıştır. 16S filogenesine göre olası türler, Mesorhizobium spp., Bradyrhizobium spp. ve Rhizobium spp. olarak belirlenmiştir.Elde edilen izolatların 16S rDNA ve recA filogenileri sonucunda bu iki filogeninin birbirini desteklemediği, nifH ve 16S rDNA filogenilerinin birbirini desteklediği, nodA ve 16S rDNA filogenilerinin ise birbirini desteklemediği görülmüştür. Bu tez yabani baklagil kök nodül bakterileri üzerine ülkemizde yapılan ilk çalışma olması nedeniyle bu kök nodül bakteri türlerinin de ülkemizden ilk kayıtlarını barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determinate the genetic diversities of root nodule bacteria from the plants Hymenocarpus circinnatus (L.), Argyrolobium biebersteinii (Ball in Feddes) and Lotus angustissimus (L.) grown in Samsun countys.For this purpose, a collection of 40 root nodule isolates were obtained from 3 plant species representing different regions of Samsun province. After pre-grouping with 16S rDNA analysis, determined the sequences of nodA, recA and nifH genes of representing isolates were analyzed phylogenetically. According to 16S phylogeny, possible species were Mesorhizobium spp., Bradyrhizobium spp. and Rhizobium spp.In the result of 16S rDNA and recA phylogenies of isolates obtained, these two phylogenies was not compatible as in nodA ve 16S rDNA phylogenies, but nifH ve 16S rDNA phylogenies were supported each other. This thesis contains first reports of wild legume root nodüle bacteria from Turkey, consequently this thesis contains first records of these root nodule bacteria from our country.