Arıtma çamurlarının tarımsal artıklar kullanılarak kompostlaştırılması
Composting of wastewater treatment sludge using agricultural by product
  1. Tez No: 299221
  2. Yazar: NURDAN AYCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. N. GAMZE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtma çamuru, kompostlaştırma, kağıt ve karton endüstrisi, tarımsal artık, Wastewater treatment sludge, composting, paper and mill industry, agricultural waste
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünyada, kağıt ve karton üretiminde oluşan atıksuların birincil ve ikincil arıtım prosesleri sonucu önemli miktarlarda arıtma çamuru oluşmaktadır. Arıtma çamurlarının bertarafında düzenli depolama ve yakma yaygın olarak kullanılmasına rağmen, kağıt kullanımındaki trendin gelişmesine paralel olarak alternatif bertaraf yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.Kompostlaştırma, organik atıkların kontrollü şartlar altında parçalanması işlemi olarak ifade edilmektedir. Mikroorganizmalar, organik maddeyi besin olarak kullanarak ısı, karbondioksit ve su buharı üretme eğilimindedirler. Kağıt ve karton endüstrisi atıksu arıtma çamurları, önemli miktarlarda bitki besin elementleri içermektedirler. Bu nedenle kompostlaştırma, diğer bertaraf yöntemleri ile kıyaslandığında, kağıt ve karton endüstrisi atıksu arıtma çamurları için çevreye daha duyarlı bir yöntemdir. Diğer yandan, toprağın stabilitesini ve verimini arttıracak bir son ürün oluşturarak tarımsal ve peyzaj alanlarında kullanımı mümkün olabilmektedir.Bu çalışmada, kağıt ve karton endüstrisi atıksu arıtma çamurlarının pirinç kabuğu, çotanak, mısır püskülü ve mısır koçanı gibi tarımsal artıklar kullanılarak kompostlaştırılması araştırılmıştır. Kompostlaştırma prosesi pilot ölçekte kapalı reaktörler oluşturularak gerçekleştirilmiştir. Çeşitli oranlarda hacimsel olarak ilave edilen tarımsal artıkların kompostlaştırma prosesine etkisi incelenerek, katkısız arıtma çamuru ile gerçekleştirilen sistemle kıyaslaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The pulp and paper mill industry in the world produces large quantities of paper mill sludge originating from primary and secondary waste water treatment processes. With landfilling and incineration being at this time the most widely used methods of disposal, and in view of a growing trend in paper use, alternative methods of disposal are needed.Composting is the solid-phase decomposition of organic material by microorganisms under controlled conditions. The microorganisms feed on organic matter producing heat, carbon dioxide, and water vapour. The pulp and paper mill sludge contains significant amounts of plant nutrients and are a widely available resource for composting, thereby curtailing environmental pollution such as direct land applications, reducing landfilling, and limiting greenhouse gas emissions. The compost so produced has the potential to sustain N-reserves and to improve the structural stability of the soil. It may also be used for horticultural and agricultural applications.The aim of the study is to investigate the feasibility of odour control in composting pulp/paper mill sludge with different agro-based materials such as rice husk, cob and hazelnut leaf. Composting was performed in a laboratory scale in-vessel composting plant. Various ratios of agro-based materials were added to pulp/paper-mill sludge as amendments and compared with the system of nonadded.