Perakende sektöründe belirsiz talep ortamında satışa sunulacak ürünlerin stoklama politikaları ve bir uygulama
Stock policies of products to be offered for sale in the indefinite demand environment of retail sector and an application
  1. Tez No: 299242
  2. Yazar: ONAT AKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Stok Kontrol Yöntemleri, Perakende, Moda Ürünler, Inventory Control Models, Retailing, Style Goods
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasının amacı son yıllarda yabancı firmaların yaptığı yatırımlarla her geçen gün daha da gelişen ve rekabet ortamının hızla arttığı perakende sektöründe işletmelerin başarılı olabilmeleri ve ayakta kalabilmeleri için belirsiz talep ortamında optimum stok politikalarının geliştirilmesi, stok maliyetleri minimuma indirilirken elde bulundurmama riskinin de ortadan kaldırılmasıdır.Bu çalışma kapsamında, film sektörüne ait iyi ve kötü film olarak sınıflandırılmış belirli ürünler stokastik stok kontrol modellerinden biri olan sürekli gözden geçirmeye dayalı (s,S) stok politikası ile incelenmiş ve ulaşılan sonuçlar ile mevcut durum karşılaştırılarak elde edilen iyileştirmelerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the retail sector in Turkey is developed by the help of the investments made by foreign companies and day by day the competitive environment of this sector is rapidly increasing. Companies should follow optimal inventory policies to be succesful and to be able to survive in such an environment. The aim of this thesis is to develop optimal inventory policies, which minimise the carrying costs, while eliminating the risk of shortage costs in the uncertain demand environment of retail sector.In the scope of this thesis study, specific products from film industry which are classified as good films and bad films are examined with one of the stochastic inventory models ? (s,S) inventory model. After this, the results are compared with the current situations and the developements are shown in result.