Tümü dişi diploid ve triploid gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) tatlı su ticari işletme koşullarında büyüme performanslarının karşılaştırılması
Comparison of growth performance of all-female diploid and triploid rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) in a commercial freshwater fish farm
  1. Tez No: 299301
  2. Yazar: AYŞE HİKMET PARLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMİHAN KARAYÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), diploid, triploid, büyüme performansı, biyokimyasal kompozisyon, yağ asitleri
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
246 gün (8 ay) süre ile yürütülen bu çalışmada, tatlı suda ticari ekstrüde alabalık yemiyle beslenen diploid (D) ve triploid (T) gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) (ortalama ağırlıkları sırasıyla, 1040.14 ± 1.29 g ve 1039.73 ± 1.57 g) büyüme performansı, biyokimyasal kompozisyonu ve yağ asit miktarları bakımından karşılaştırılarak triploidinin büyüme üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Deneme sonunda diploidlerin canlı ağırlık artışı (D, 2362.88 ± 16.38 g; T, 2068.10 ± 31.53 g), spesifik büyüme oranı (D, % 0.48 ± 0.00; T, % 0.45 ± 0.01) ve oransal büyüme oranının (D, % 227.17 ± 1.40; T, % 198.92 ± 3.33) triploidlerden önemli oranda fazla olduğu belirlenmiştir (p0.05). Yem tüketimi gruplar arasında fark göstermemiş (p>0.05), ancak diploidlerde yem değerlendirme sayısının (D, 1.52 ± 0.04; T, 1.86 ± 0.06) önemli oranda daha düşük olduğu belirlenmiştir (p0.05) ancak iç organlarda yağlanmanın göstergesi olan viserosomatik indeksin triploidlerde önemli oranda yüksek olduğu belirlenmiştir (p0.05).Bu çalışma sonucunda 12. ve 20. aylar arasında diploidlerin büyüme performansı ve yaşama oranlarının triploidlerden önemli oranda daha iyi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
AIn this study, comparison of the growth performance, biochemical and fatty acid composition of diploid (D) and triploid (T) rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) (mean weights, 1040.14 ± 1.29 g ve 1039.73 ± 1.57 g, respectively) were aimed in a commercial freshwater fish farm for 8 months.At the end of the experiment, the live weight gain (D, 2362.88 ± 16.38 g; T, 2068.1 ± 31.53 g), the spesific growth rate (D, 0.48 ± 0.00 %; T, 0.45 ± 0.01 %) and the proportional growth rate (D, 227.17 ± 1.40 %; T, 198.92 ± 3.33 %) were determined higher in diploids (p0.05).