Kayıt dışı istihdam edilenlerin sosyo-ekonomik boyutlarına ilişkin Beyazıt Meydanı'nda (İstanbul) bir alan araştırması
A field research on socio-economic dimensions of informal workers who works in Beyazit District (İstanbul)
  1. Tez No: 417703
  2. Yazar: UMUT YERTÜM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıt Dışı Ekonomi, Kayıt Dışı İstihdam, Kayıt Dışılık, İstanbul Beyazıt, İşportacılar, Informal Economy, Informal Employment, Informality Beyazit District Istanbul, Street Vender
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Resmi istatistiklere yansımayan ve boyutları tam olarak bilinemeyen buna bağlı olarak vergilendirilemeyen ve ekonomik olarak büyük boyutlara ulaşan faaliyetlerin tümü kayıt dışı ekonomi kapsamında değerlendirilmektedir. Kayıt dışı ekonomiye yol açan sosyo-ekonomik birçok faktör bulunmaktadır. Kayıt dışı ekonominin bir boyutu olan kayıt dışı istihdam ise özellikle ekonomik kriz dönemlerinde artan bir istihdam şeklidir. Bu çalışma kapsamında incelenecek olan işportacılar ise; yapmış oldukları faaliyetler nedeniyle herhangi bir resmi kuruma bilgi vermeyen, herhangi bir sosyal güvenceye dahil olmayan ve dolayısıyla elde ettikleri gelirleri vergilendirilemeyen çalışanları oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı İstanbul'da Beyazıt semtinde son yıllarda giderek artan işportacıların sosyolojik analizinin yapılmasıdır. Bu bağlamda Beyazıt semtinde işportacılarla gerçekleştirilen anket sonucunda elde edilen veriler dikkate alınarak işportacılığın sosyo- ekonomik boyutlarının derinlemesine analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
All activities, which can not be included to official statistics and its size can not be predictable thus can not be taxable by the officials, are considered in context of informal economy. There are multiple economical, social and political factors which cause the informal economy. The informal employment, which is one of the many dimension of informal economy, increases aspecially during the economic crisis. In this study the main subject is the street venders who do not inform the officials about their economic activities and thus do not have any social protection for the job they have and whose income can not be taxable by the officials. This study aims to analyze sociological and economical dimensions of growing number of the street venders' who work at Beyazit District İstanbul. In this context, the datas are obtained from the survey, which is conducted at Beyazit District, will be analyzed by the socio-economic dimensions.