Autometed geometry theorem proving
Otomatik geometri teorem ispatlama
- Tez No: 29933
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKTÜRK ÜÇOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Otomatik Teorem İspatlama, Geometri, Problem İndirgeme, Prolog, Automated Theorem Proving, Geometry, Problem Reduction, Prolog. Science
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZ OTOMATİK GEOMETRİ TEOREM İSPATLAMA EDE DENİZ Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Göktürk Üçoluk Ocak, 1993, 120 Sayfa Bu tezde otomatik teorem ispatlama teknikleri, özellikle geometri alanında, çalışıldı. Prolog kullanılarak teoremleri düzlem geometrisinin bir bölümünde ispatlayan bir program tasarlanmış ve uygulanmıştır. îspatlayıcı program. olan“îspatçı”nın asıl ispat mekanizması“Problem İndirgeme”dir. Bazı lise geometri teoremleri bu program ile kısa bir sürede ispatlanmıştır. îspatçıdan en iyi verimi alabilmek için bilgisayar hafızasının önemi tartışıldı ve bu problemi çözmek için bazı önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATED GEOMETRY THEOREM PROVING EDE, Deniz M.S. in Computer Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. Gokturk Ucoluk January, 1993, 120 pages In this study, the techniques in automated theorem proving, particularly in geometry, were studied. A program has been designed and implemented that proves theorems in a part of plane geometry using Prolog. Main proof mechanism of the prover is“Problem Reduction”. A number of high school geometry theorems have been proved in a short amount of time by the prover. The importance of computer memory for the efficiency of prover has been discussed and to overcome this problem some suggestions have been made.