An Advanced graphical user interface for object-oriented database management systems: Moodview
Nesneye yönelik veritabanı yönetim sistemleri için ileri seviyeli bir grafiksel kullanıcı ara birimi: Moodview
  1. Tez No: 29934
  2. Yazar: İSMAİLCEM BUDAK ARPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: grafiksel kullanıcı ara yüzleri, nesneye yönelik veri tabanları, graphical user interfaces, object-oriented databases
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz NESNEYE YÖNELİK VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ İÇİN İLERİ SEVİYELİ BİR GRAFİKSEL KULLANICI ARA BİRİMİ : MoodView ARPINAR, İsmailcem Budak Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Asuman DO?AÇ Eylül, 1993, 104 sayfa. Nesneye yönelik veritabanı yönetim sistemleri, arayüzleri olarak tanımlayıcı sorgulama dilleri ve programlama dillerinden daha fazlasına ihtiyaç gösterir, çünkü onlar daha ileri seviyeli ve kullanımı kolay görsel ara yüzleri gerektiren karmaşık uygulamalar için dizayn edilmiş ve gerçekleştirilmiştir. Bu amaç için, MoodView olarak isimlendirilen tamamlanmış bir programlama ortamı geliştirilmiştir. MoodView, Orta Doğu Teknik Üniversitesi' nde Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu' nun Yazılım Araştırma ve Geliştirme Ünitesi' nde geliştirilen, nesneye yönelik bir veri tabanı olan MOOD (METU Nesneye Yönelik Veritabanı Yönetim Sistemi)'a grafiksel bir kullanıcı ara yüzüdür. MoodView,grafiksel ara yüzü aracılığı ile yapılan bütün kullanıcı işlemlerini SQL cümlelerine çevirir, bundan dolayı SQL kullanan bütün nesneye yönelik veritabanı sistemlerinin üstüne az bir çabayla taşınabilir. MoodView, veri tabanı programcısına, nesneye yönelik veri tabanı uygulama geliştirmenin her safhasında aletler ve fonksiyonlar sağlar. MoodView' in şimdiki versiyonu, bir veritabanı kulanıcısına veritabanı şemasını etkileşimli olarak dizayn etme, gösterme ve değiştirmesine ve sınıf kalıtım hierarşisini yönlü döngüsüz graf olarak göstermesine izin verir. MoodView, nesne göstericisi vasıtasıyla değiştirilebilecek karmaşık ve maltimedya nesneler için otomatik olarak grafiksel görüntüler oluşturabilir. Bundan başka, bir veritabanı yönetim aleti, bir tüm ekran kelime işlemcisi, bir SQL tabanlı sorgulama yöneticisi ve görüntüsel veri için bir grafiksel indeksleme aleti, örneğin R Ağaçları da gerçekleştirilmiştir. MoodView, MOOD Kernel ve MOODS QL ile entegre edilmiş ve aynı zamanda MOOD projesinin bir parçası olarak geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ADVANCED GRAPHICAL USER INTERFACE FOR OBJECT-ORIENTED DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS : MoodView ARPINAR, İsmailcem Budak M.S. in Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Asuman Doğaç September, 1993, 104 pages OODBMSs need more than declarative query languages and programming languages as their interfaces since they are designed and implemented for complex applications requiring more advanced and easy to use visual interfaces. A complete programming environment is developed for this purpose, called MoodView. MoodView is the graphical user interface to MOOD (METU Object-Oriented Database Management System) which is an object-oriented DBMS developed at the Software Research and Development Center of Scientific and Technical Research Council of Türkiye, Middle East Technical University. MoodView translates all the user actions performed through its graphical interface to SQL statements and iiitherefore it can be ported onto any object-oriented database systems using SQL with minor effort. MoodView provides the database programmer with tools and functionalities for every phase of object oriented database application development. Current version of MoodView allows a database user to design, browse, and modify database schema interactively and to display class inheritance hierarchy as a directed acyclic graph. MoodView can automatically generate graphical displays for complex and multimedia database objects which can be updated through the object browser. Furthermore, a database administration tool, a full screen text-editor, a SQL based query manager, and a graphical indexing tool for the spatial data, i.e., R Trees are also implemented.* MoodView has been integrated with MOOD Kernel and MOODSQL, also developed as a part of the MOOD project.