A Lexical-functional grammar for Turkish
Türkçe için bir sözcüksel-işlevsel gramer
  1. Tez No: 29936
  2. Yazar: ZELAL GÜNGÖRDÜ
  3. Danışmanlar: DR. KEMAL OFLAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal dil işleme, bilgisayarla dil işleme, Türkçe sözdizimi, çözümleme, sözcüksel-işlevsel gramer. iv, Natural language processing, computational linguistics, Turkish syntax, parsing, lexical-functional grammar. m
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET TÜRKÇE İÇİN BİR SOZGUKSEL-IŞLEVSEL GRAMER Zelal Güngördü Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Danışman: Dr. Kemal Of lazer Temmuz, 1993 Doğal dil işleme, hem akademik hem de ticari nedenlerden ötürü popülerliği her geçen gün daha da artan bir araştırma alanıdır. Tümcelerin sözdizimsel olarak çözümlenmesi, doğal dil işleme alanındaki birçok uygu lamanın temelini oluşturmaktadır. Türkçe sözdizimi üzerine dilbilimsel açıdan kapsamlı çalışmalar yapılmıştır. Ancak, bunların hiçbiri bilgisayar ile çözümlemeye yönelik değildir. Bu çalışma, Türkçe'nin sözdiziminin bilgisa yar ile çözümlenmesi konusunu etraflıca inceleyen ilk çalışmalardan biridir. Bu tezde, Türkçe için bir sözcüksel-işlevsel gramer sunulmaktadır. Şu andaki çalışmamız, yapı olarak basit veya girişik olan düz Türkçe tümcelerini ele alıp, başarı ile çözümlemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A LEXICAL-FUNCTIONAL GRAMMAR FOR TURKISH Zelal Güngördü M.S. in Computer Engineering and Information Science Advisor: Asst. Prof. Dr. Kemal Of lazer July, 1993 Natural language processing is a research area which is becoming increas ingly popular each day for both academic and commercial reasons. Syntactic parsing underlies most of the applications in natural language processing. Al though there have been comprehensive studies of Turkish syntax from a linguis tic perspective, this is one of the first attempts for investigating it extensively from a computational point of view. In this thesis, a lexical-functional grammar for Turkish syntax is presented. Our current work deals with regular Turkish sentences that are structurally simple or complex.