An Extended relational algebra for nested relations
İçiçe ilişkiler için genişletilmiş bir ilişkisel cebir
  1. Tez No: 29943
  2. Yazar: ESER SÜKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ARKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri modelleri, normal biçimler, genişletilmiş cebir, içice ilişkiler, birinci normal biçimde. olmayan ilişkiler, bölümlemeli normal biçim iv, Data models, normal forms, extended algebra, nested relations, non-first-normal-form relations, partitioned normal form m
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği ve Enformatik Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET içice ilişkiler için genişletilmiş bir ilişkisel CEBİR Eser Sükan Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Arkun Ocak 1993 Bu çalışmada birinci normal biçimde olmayan ilişkileri formalize etmek için Roth-Korth-Silberschatz (RKS) [cf. ACM TODS 13(4): 389-417, 198% ve Abiteboul-Bidoit (AB) [cf. Journal of Computer System Sciences 33(4): 361- 393, 1986] tarafından geliştirilmiş veritabanı modelleri ve bu modeller için tanımlanmış bir ilişkisel cebir sunulmaktadır. Gerek RKS gerekse AB cebirleri içinde yer alan genişletilmiş küme operatörlerinden birleşim ve farkın, bilgi eşdeğer olmadığı gösterilmektedir. RKS'nin modeli kullanılarak, genişletilmiş küme operatörlerinden birleşim ve fark yeniden tanımlanmaktadır. Ayrıca yeni tanımlanan birleşim, fark ve RKS'nin genişletilmiş kesişim operatörlerinin bilgi eşdeğer olduğu gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXTENDED RELATIONAL ALGEBRA FOR NESTED RELATIONS Eser Sükan M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Prof. Erol Arkun January 1993 In this study the database models of Roth-Korth-Silberschatz (RKS) [cf. ACM TODS 13(4): 389-417, 1988] and Abiteboul-Bidoit (AB) [cf. Journal of Computer and System Sciences 33(4)' 361-393, 1986] to formalize non-first- normal-form relations are presented along with their extended relational alge bra. We show that the extended set operators union and difference of RKS and AB are not information equivalent. Using the model of RKS and restricting ourselves to union and difference, we define our extended set operators and show that these two operators and the extended intersection of RKS are infor mation equivalent.