Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerine uygulanan hümik asit ve leonardit'in verim, verim öğeleri üzerine etkileri
Effects of humic acid and leonardits yield, yield components of sunflower (Helianthus annuus L.) varieties
- Tez No: 299698
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK BAŞALMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Helianthus annuus, Humik Asit, Leonardit, Verim, Sunflower, Helianthus annuus L, Humic Acid, Leonardit, Yield
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, 2010 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma ve uygulama tarlasında yürütülmüştür. Denemede organik gübre olarak Biyotar A.Ş tarafından üretimi gerçekleştirilen pelet şeklinde leonardit (biyoorganik SR), sıvı hümik asit (biyo-humus) ve kimyasal ticari gübre olarak üre, DAP kullanılmıştır. Sanbro ve Oleko ayçiçeği çeşitleri bitki materyali olarak kullanılmıştır. Deneme faktöriyel düzeninde, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür.Ayçiçeği çeşitlerinde kullanılan farklı gübre uygulamalarının verim ve birçok verim öğesi üzerine etkileri istatistiksel bakımdan önemli bulunmuş; kullanılan çeşitler açısından ise önemli farklılıklar gözlenmemiştir. En geniş tabla çapı leonardit + gübre uygulaması yapılan parselde 19.43 cm olarak belirlenmiştir. Bitki sayısı en fazla hümik asit uygulamasında 13.21 adet olarak tespit edilmiştir. En yüksek tohum verimi leonardit+gübre uygulamasında 198.61 kg/da olarak kaydedilmiştir. En yüksek bin tane ağırlığı olarak hümik asit+gübre uygulaması yapılan parsellerde 64.96 g ve en düşük bin tane ağırlığı leonardit uygulamasında 61.28 g olarak saptanmıştır. Kabuk oranı ise en yüksek leonardit+gübre uygulamasında % 30.89 olarak belirlenmiştir.Ayçiçeği bitkisinin tarımında organik gübre uygulamalarının bitkinin verim ve verim öğelerinde artış sağladığı, toprağın kimyasal ve fiziksel durumunu iyileştirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out during 2010 at the Research and application Fields of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Ankara University. The study used organic manure in the form of pellets sold under the brand name of leonardit (biyorganik SR) liquid humic acid (bio humus) supplied by the Biyotar Co, urea, DAP chemical commercial fertilizer. Sunflower varieties Sanbro and Oleik were used as experimental material. The study was carried out using randomised complete block design with three replications each.Different doses of fertilizer had statistically different effects on yield and yield components of sunflower varieties. The largest heads of 19.43 cm were obtained on Leonardit+fertilizer application. Heighst number plants (13.21) were recorded on humic acid application. Maximum yield of 198.61 kg/da was noted on Leonardt+ fertilizer application. Heighest and löwest 1000 seed weight of 64.96 g and 61.28 g was found on Humic acid + fertilizer application and Leonardit application respectively. The maximum seed coat of 30.99 % was recorded on Leonardit+ fertilizer application. It was found that application of organic fertilizers in sunflower results in increase on yield and yield components improving the chemical and physical structure of soil.