Sevinç Çokum'un romanlarınınn eleştirel okuma yöntemine göre okunması
To read Sevinç Çokum?s novels according to critical reading method
- Tez No: 299738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN CANIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sevinç Çokum, eleştirel okuma, okuma yöntemleri, Sevinç Çokum, critical reading, reading methods
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmada okuma yöntem ve tekniklerinden biri olan eleştirel okumanın edebi metinlerde nasıl uygulanacağı ve hangi ölçütlere göre değerlendirme yapılacağının gösterilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmayla Sevinç Çokum'un romanları örnekleminde eleştirel okuma yöntemi hakkında bilgi verilmesi ve eserin bu alanda çalışacaklara kaynak olması amaçlanmıştır. Çalışma için önce yazarın eserler ve konuyla ilgili tüm kaynaklar toplanıp taranmış elde edilen bilgiler daha sonra çalışmada kullanılmıştır. Yöntem olarak yazarın altı romanı okuma eleştirel okuma yöntemi ile incelenmiştir.Çalışmanın hazırlık aşamasında önce yazarın romanları eleştirel okuma yöntemiyle okunmuş, daha sonra incelenmek üzere ''kadın teması'' seçilmiştir. Romanlarda konu ile ilgili geçen bölümler fişleme yöntemiyle yazılarak hazırlanmıştır. Daha sonra okuma eğitimi ve eleştirel okuma yöntemiyle ilgili kaynaklar taranarak bilgiler toplanmış ve bu çalışmada bir araya getirilmiştir.Araştırmanın sonucu edebi bir metnin eleştirel okuma yöntemiyle bilimsel olarak incelenebileceğini göstermiştir. Ayrıca yapılan araştırma, bu yöntemin tüm edebi metinler de uygulanabileceğini göstermiş, etkin ve verimli okuma için uyulması gereken bir ölçüt olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed that critical reading which is one of the reading methods and tecniques should be showed how to apply and to evaluate according to which criterion in literary text. In addition; with this study, it was aimed to inform about critical reading methods and to be a source to people who will study in this field by being taken Sevinç Çokum?s novels as an example. For this study, first, all the novels of author related to Works and subjects were collected, searched carefully and information, which was acquired, was used in this study. For method, six novels of author were examined with critical reading method. In the preparation phase of the study, first, author?s novels were read with critical method and ??woman?? theme was chosen to be examined. The parts related to subjects, which were in novels, were prepared by written with making a card index method.Then sources related to reading education and critical reading method were examined, informations were collected, and they were gathered together. The result of research showed that a literary text could be examined as a scientific with critical reading method.In addition; research, which was carried out, showed that this method could be applied to all literary texts and was evaluated as a criterion which should be obeyed for an effective and productive reading.