Reşat Nuri Güntekin'in Miskinler Tekkesi romanının kelime grupları bakımından incelenmesi ve Miskinler Tekkesi romanının Türkçe eğitimine katkısı
The study of ?Miskinler Tekkesi? by Reşat Nuri Güntekin from the point of word formation and its contrubution of Turkish education
- Tez No: 299741
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIDVAN CANIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Güntekin, roman, Kelime grupları, Türkçe öğretimi, Güntekin, novel, the group of the word, Teaching Turkish
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Çağdaş roman, hikâye ve tiyatro edebiyatımızın seçkin siması Reşat Nuri, eserlerinin büyük bir kısmında. Anadolu'daki yerli ve millî hayata geniş ölçüde yer vermesi dolayısıyle (Birinci Cihan Harbi ve İstiklal Savaşı yıllarından beri) Memleket Edebiyatı mahiyetinde gelişen bir edebî hareketin kurucuları arasındadır.O, Türk insanının kendi içinde ve cemiyetle münasebetlerinde gösterdiği değişik davranışlara, devir devir yaşadığı tecrübe ve karşılaştığı meselelere büyük bir hassasiyetle dikkat etmiş, dilin genişlik ve güzelliğini bütün zenginliğiyle eserlerine mal etmiştir. O, eserlerinde çocuğa sosyal, psikolojik ve pedagojik bakımdan büyük bir yer ve değer vermiştir.Bundan hareketle bu çalışmada Milli Eğitim Bakanlığından tavsiyeli kitaplar arasında da bulunan Reşat Nuri GÜNTEKİN'in Miskinler Tekkesi romanındaki kelime grupları incelendi. Öncelikle her bir kelime grubu ile ilgili olarak araştırmacıların görüşlerine yer verildikten sonra grupların tasnifi yapıldı.Çalışmanın sonuç kısmında ise incelemeye esas olan kelime grupları hakkında istastistikî bilgiler verildi ve eser Türkçe Eğitimi bakımından değerlendirildi.Öneriler kısmında eserde verilen örneklerin ders kitaplarına girebileceği vurgulandı.
Özet (Çeviri)
As Reşat Nuri Güntekin, an outstanding face of the literature and story writers ,underlines primariliy the local and national daily life and he is one of the founders of the Country -based developing literary movement since (the World of war 1 and the War of Independence).He cared for the different behaviors of and the social relationship of Turkish People and the problems he exprerienced in time and he had his works owned the vastness and the beauty of language with a great skill. He gave a great importance and place for the children in social, phscological and pedagocial point.Thus,in this study the groups of the words in the novel Miskinler Tekkesi (The temple of the lazy people) by R.Nuri Güntekin were examined. Firstly, for each seperate group of the words, the views of the researchers were taken into consideration and then they were classified.In the final part of the study, a statisticial information of the groups of the words above were given and the work was examined in regard of Turkish Education.It is empasized in the sugestions phase that the examples given in the study can be utilised in the course boks.