Kütahya ili Simav ilçesinin rekreasyonel potansiyelinin peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the landscape architecture and recreational potential of Simav town of Kütahya
  1. Tez No: 299780
  2. Yazar: AHMET ERKAN METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Anket, Simav, Rekreasyon, Arz ve Talep, Peyzaj potansiyeli, ² (Ki-Kare Testi), Survey, Simav, Recreation, Supply and Demand, Landscape potential, ² (Chi-Square Test)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Kütahya ili Simav ilçesinin rekreasyonel özellikleri değerlendirilerek, Simav ilçesine yakın rekreasyon alanların peyzaj potansiyeli incelenmiştir. İlçenin yoğun rekreasyon ihtiyacını karşılayan Eynal Kaplıcaları, Gölcük Göleti ve Hisarbey Göleti alanlarına ait genel bilgiler, bu alanlarda görülen eksiklikler ve talep özellikleri 200 kişi ile yapılan anket çalışması sonucunda ortaya konulmaya çalışılmıştır.Bu amaçla peyzaj potansiyeli açısından zengin olan bu alanlarda birebir anket çalışması yürütülmüştür. Anketler ile elde edilen bilgiler değerlendirilmiş, mevcut alanlardaki sorunlar belirlenmiş, bu sorunlara ilişkin çözüm yolları araştırılmıştır. Söz konusu rekreasyon alanlarından daha iyi hizmet alabilmek ve bu alanların sürekliliğinin sağlanmasını mümkün kılabilmek amacıyla önerilerde bulunulmuştur.Araştırmada sonuç olarak; rekreasyon alanları içerisinde en yüksek talebin %48 oranla Eynal Kaplıcalarına ait olduğu belirlenmiştir. Rekreasyon alanı tercihinde yakınlık ve ulaşım kolaylığı %70, doğal güzellik %41, doğal su kaynaklarının bulunması %26 ve temizliğin %25 oranlarında etkili faktörler olduğu tespit edilmiştir. Bayanların tercih önceliğinde güvenlik faktörünün %57 oranla ilk sırada yer aldığı saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların %46' sının rekreasyon alanlarına yaz mevsiminde gitmeyi tercih ettikleri ve deniz kenarı rekreasyon alanlarının öncelikli tercihleri (%27) olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, recreational characteristics of Simav Town of Kütahya were evaluated and landscape potential of close-vicinity recreational sites was investigated. General information about recreational sites of Eynel hot springs, Gölcük and Hisarbey small dams, general shortcomings of these sites and demand characteristics were gathered by surveys with 200 people.Individual surveys were performed about these sites with a rich landscape potential. Information gathered with these surveys were evaluated, problems and shortcomings of these sites were determined and possible solutions toward these problems were investigated. Recommendations were made to provide better services at these sites and to provide sustainability of them.Survey results revealed that Eynal hot springs was the most preferred recreational site with 48%. Preference for this recreational site was 70% due to closeness and easy access, 41% due to scenic beauty, 25% due to natural water resources and 24% due to hygiene. Security has the first place with 57% in preferences of women. About 46% of survey participants preferred to visit recreational sites at summer and seaside preference was at 27% level.