Comparative biosystematic study on the Ilex loudon. section of Quercus L. (Fagaceae) species in Turkey
Türkiye Quercus L. (Fagaceae) türlerinin Ilex seksiyonu üzerine karşılaştırmalı biyosistematik çalışma
- Tez No: 299836
- Danışmanlar: PROF. DR. M. TEKİN BABAÇ, YRD. DOÇ. DR. EMEL USLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Quercus, Ilex seksiyonu, Biyosistematik, Sitogenetik, RAPD, Quercus, Section Ilex, Biosystematics, Cytogenetic, RAPD
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Herdem yeşil meşeler Ilex seksiyonu içerisinde değerlendirilir. Bu seksiyon Q.ilex, Q. coccifera ve sadece Türkiye ile Yunanistan'ın bazı Ege adalarında bulunan Q. aucheri ile temsil edilir. Bununla birlikte Q. coccifera ve Q. aucheri genellikle birbirleriyle karıştırılır. Bu nedenle Q. aucheri'nin tür sınırı ve biyosistematik özellikleri çok iyi bilinmemektedir. Diğer taraftan Q. coccifera ve Q. calliprinos bazı araştırmacılara göre farklı türler olarak kabul edilirken bazen de aynı türün iki alt türü olarakta değerlendirildiği olur. Dolayısıyla, bu türler arasındaki gerçek fenetik ve filogenetik ilişkiler hala açıklanabilmiş değildir.Seksiyonu oluşturan yurdumuzdaki taksonların birbirleri arasında yaptıkları melezleşmeler ve karmaşık vejetatif varyasyonlar takson sınırlarının belirlenmesinde sorun oluştururlar. Bu taksonomik problemlerin çözümü populasyonlar içi ve populasyonlar arası varyasyonların istatistiksel analizleri yapılarak ortaya konuldu. Elde edilen analiz sonuçlarına göre taksonların olası sınırlarının tespit edilmesine çalışıldı. Ayrıca, aralarında yüksek korelasyon gösteren vejetatif karakterler seçilerek morfometrik analizlere dahil edildi. Sonuçta vejetatif karakterlere dayanan fenetik bir sınıflama ortaya konuldu. Aynı şekilde, RAPD analizlerinden elde edilen DNA bantlarına dayanan moleküler fakat fenetik bir sınıflama da yapıldı. Son olarak sitogenetik çalışma ile tür içi ve türler arası karşılaştırma yapıldı. Daha iyi bir fenetik sınıflama yapabilmek için, bu üç çalışmanın arasındaki uyumluluklar karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Evergreen Quercus taxa are placed in Ilex section. This section contains Q. ilex, Q. coccifera and Q. aucheri which is distributed only in Turkey, and in some East Aegean islands of Greece. However, Q. coccifera and Q. aucheri usually confused with each other. For this reason, species boundary of Q. aucheri and its biosystematic features are not known well. On the other hand, Q. coccifera and Q. calliprinos are accepted as different species by some researchers or sometimes they can be referred as the same species but two subspecies. Thus, the real phenetics and phylogenetics relations among these species have not still been fully explained.Due to having hybrids among the taxa which belong to Ilex section and complex vegetative variations cause problems and make difficult to determine the borders of taxa. In order to solve this problem, variations within and between populations of taxa were pointed out by using some statistical analyses. According to the results of statistical analyses, it was attempted to draw the most possible borders of taxa. Furthermore, those vegetative characters which show high correlation with each other were selected and involved in morphometric analyses. As a result, a phenetic classification, which based on vegetative characters, was carried out. Likewise, a molecular but phenetic classification was produced based on the DNA bands obtained from RAPD analyses too. Finally; comparison within and among species was made with cytogenetic study. Congruence between morphology, molecular, and cytogenetic results was compared to make a better phenetic classification.