Finansal liberalizasyonun gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye üzerindeki etkileri
The impacts of financial liberalization on developing countries and Turkey
  1. Tez No: 299873
  2. Yazar: AYBERK NURİ BERKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TEKEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Liberalizasyon, Finansal Baskılama, McKinnon-Shaw Hipotezi, Ekonomik Büyüme, Gelişmekte Olan Ülkeler, Financial Liberalization, Financial Repression, McKinnon-Shaw Model, Economic Growth, Developing Countries
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Finansal liberalizasyon, farklı nitelikteki kurumların faaliyetlerindeki sınırlamaların ve döviz kontrollerinin azaltılması veya kaldırılması; yabancı kuruluşların ulusal finansal sisteme girişlerindeki engellemelerin azaltılması ve finansal kazançlar üzerindeki yüksek oranlı vergile¬rin azaltılması gibi unsurları kapsamaktadır. Finansal liberalizasyon yaklaşımının esas olarak dayandığı McKinnon - Shaw hipotezine göre, finansal baskılamanın sonlanması ile finansal liberalizasyon politikalarının uygulanması sonucunda tasarruf ve yatırımlarda meydana gelecek artış sayesinde daha etkin kaynak dağılımı sağlanacak ve ekonomik büyüme hız kazanacaktır. 1970'li yıllarda gelişmiş ülkelerin gündeminde olan finansal liberalizasyon politikaları, 1980'li yıllarda GOÜ'de de uygulanmaya başlanmıştır. 24 Ocak 1980 kararları ile birlikte bu politikalar Türkiye ekonomisinde uygulamaya geçirilmiş ve birçok finansal reform gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, 1980 sonrası dönemde Türkiye ve GOÜ'de uygulanan finansal liberalizasyon politikalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini analiz etmektir. Çalışmanın giriş bölümünden sonraki ikinci bölümünde finansal liberalizasyon kavramı ele alınmış, finansal liberalizasyonla ilgili teorik yaklaşımlara ve bu teorilere yönelik eleştirisel yaklaşımlara değinilmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye ekonomisinde finansal liberalizasyona yönelik olarak yapılan reformlar ve meydana getirdikleri sonuçlar üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümünde ise, Panel Veri yöntemi ile finansal liberalizasyon düzeyi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki modellenmiş ve elde edilen bulgular analiz edilmiştir. Son bölüm sonuç ve öneriler bölümüdür.
Özet (Çeviri)
Financial liberalization, in a broader sense, is comprised of such components as minimization or elimination of constraint to the activities of institutions with various qualities and exchange rate controls; minimization of entry barriers to foreign institutions for gaining access to domestic financial system and reduction of high taxation on financial transactions. According to McKinnon - Shaw hypothesis, as the main milestone of financial liberalization approach, more efficient resource allocation and more rapid economic growth would be attained via termination of financial repression and increase in savings and investments due to the applications of financial liberalization policies. Financial liberalization policies of developed countries? agenda during the 1970s had also been applied in developing countries throughout the 1980s. Beginning with 24th January 1980 decrees, these policies are put into practice and various financial reforms are realized for Turkish economy. The aim of this study is to analyze the impacts of financial liberalization policy applications on economic growth during post-1980 era in Turkey and other developing countries. Following the introduction, concept of financial liberalization in the light of related theoretical and critical approaches is mentioned in the second chapter of this study. In the third chapter, financial liberalization-related realized reforms in Turkish economy and their results are emphasized. The fourth chapter depicts the findings of panel data analysis for the relationship between financial liberalization level and economic growth. The final chapter contains conclusion and recommendations.