Türkiye'deki iç güvenlik yapılanmasında değişim ihtiyacı ve güvenlik yöneticilerinin değişime yönelik tutum ve davranışları üzerine bir araştırma
Change requirement for the homeland security of Turkey and a study on the attitudes of security managers towards change
- Tez No: 299878
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İşletme, Public Administration, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Değişim Yönetimi, İç Güvenlik, İç Güvenlik Yönetimi, Yeniden Yapılanma, Change, Change Management, Homeland Security, Homeland Security Management, Reorganization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Değişim olgusu örgütlerin varlıklarını devam ettirebilmeleri için vazgeçilmez bir süreçtir. Ancak bu sürecin örgütlerin çoğunluğu için başarılı olarak atlatıldığı söylenemez. Tersine, örgütlerin neredeyse yarısından fazlasının bu süreçte sınıfta kaldığı araştırmacılar tarafından ortaya konulmuş bulunmaktadır. Değişim yönetimi literatürü, örgütlerin değişim sürecini başarılı bir biçimde yürütebilmeleri için dikkat edilmesi gereken konularla doludur. Bu yönüyle de değişim yöneticilerine etkili, hızlı ve başarılı örgütsel değişimler konusunda rehberlik etmektedir.Ancak bu çalışmaların içerisinde kamusal örgütlere odaklananların sayısı fazla değildir. Literatürde, değişim yönetimi yaklaşımlarının, kamusal örgütlerden olan `İç Güvenlik Örgütleri' bağlamında çalışılmış bir araştırmaya rastlamak ise oldukça zordur. Bu araştırmada değişim yönetimi yaklaşımları, kamusal örgütler içinde yer alan ?İç Güvenlik Örgütleri? bağlamında çalışılarak, hem literatürdeki bir boşluğun doldurulması ve hem de bu örgütlerce girişilecek örgütsel değişimlerde izlenecek yollara ve uygulanacak yöntemlere ışık tutulması amaçlanmıştır.Bu amaçla, Türkiye'nin iç güvenlik yapılanması alanında 2010 yılında gerçekleştirilen ?Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı?nın kurulması şeklindeki örgütsel değişim girişimine, değişim yönetimi açısından projektör tutulmaktadır. Böylelikle, ?Türkiye'nin iç güvenlik yapılanmasında girişilecek örgütsel değişimlerde başarı için, ne tür bir değişim yönetimi?? sorusunun yanıtı aranmaktadır.
Özet (Çeviri)
Change phenomenon, is an indispensable process for organizations in order to survive. But, it is hard to say that most organizations get through this process successfully. Contrary, it is put forth by researchers that almost more than half of the organizations fail through this process. Change management literature is full of matters to be considered, in order for the organizations to experience change process successfully. Thus, it guides change managers through effective, fast and successful organizational changes.However, those focusing on the public organizations among these studies are hardly copious. In the literature, it is hard to find a study which is performed on the change management approaches in the context of homeland security. In this study, it is aimed both to fill a gap in the literature and to throw a light on the ways to be pursued and the methods to be applied through the organizational changes which is undertaken by these organizations, by focusing on the change management approaches in the context of homeland security organizations which stand in the public organizations.For this purpose, it is shed light on the organizational change attempt, as establishing the ?Undersecretariat of Public Order and Security? which is realized in the year 2010 in the field of homeland security of Turkey, in terms of change management. In this way, it is looked for the answer to the question of ?Which kind of change management for the successful organizational changes in the homeland security of Turkey??.