Sağlıklı beslenme kavramı ve üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarına yönelik tutum ve davranışları: Çukurova Üniversitesi örneği
The concept of healthy eating and nutritional habits of college students? attitudes and behaviors: An application on Çukurova University students
  1. Tez No: 299889
  2. Yazar: TUĞBA GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ÖZGÜR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı Beslenme Kavramı, Sağlıklı Beslenmeyi Etkileyen Faktörler, Bağımsız İki Örnek T Testi, Ki-Kare, Çoklu Karşılaştırma, ANOVA, The Concept of Healthy Nutrition, Nutrition Knowledge, Factors That Affect Nutrition, Independent Two-Sample T Test, Chi-Square, ANOVA
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, sağlıklı beslenme kavramı ile Çukurova üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin beslenme alışkanlıklarına yönelik tutum ve davranışlarını belirlemek amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür. Öğrencilerin besin seçimini etkileyen faktörler sağlıklı beslenme kavramlarının değerlendirilmesi, beslenme düzeyleri ile ilgili kişisel fikirleri, sağlıksız beslenme nedenleri, sağlıklı beslenmeye yönelme nedenleri, beslenme hakkındaki bilgi kaynakları doğrultusunda elde edilen bilgilerin incelenmesi bu çalışmanın amacını oluşturur.Veri toplama aracı olarak üç bölümden oluşan toplam 31 soruluk anket uygulanmıştır. 17 sorudan oluşan ilk bölümde; öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, boy, kilo, beden kitle indeksi, okuduğu bölüm, barınma durumu, gelir durumu, ailenin ekonomik durumu, beslenme ile ilgili haberleri takip etme durumu, hastalık durumu, sigara ve alkol kullanma durumu ve spor yapıp yapmadığı gibi sorular yer almaktadır. 9 sorudan oluşan ikinci bölümde ise, öğrencilerin beslenme bilgi ve alışkanlıkları ile ilgili sorular bulunmaktadır. Bu sorular; öğrencilerin beslenme bilgileri, sağlıklı bir şekilde beslendiklerine inanma durumu, günlük öğün sayıları, gerçekleştirilen öğün sayıları, öğün atlama nedenleri, öğünlerin tüketildiği mekanlar ve bazı yiyecek ve içeceklerin tüketim sıklıkları ile ilgilidir. Son kısım olan üçüncü bölümde ise öğrencilerin sağlıklı beslenme kavramından ne algıladıkları, beslenmeye yönelik tutumları ve Türkiye' de sağlıklı beslenme önerilerinin yeterli olup olmadığı ile ilgili 5 soruya yer verilmiştir. Çalışmanın elde edilen bulgularının analiz edilip yorumlanmasında; Ki-Kare Analizi, Çapraz tablolar, Bağımsız iki örnek t- testi ve ANOVA kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of healthy nutrition has been planned and conducted in order to determine the manners and the behaviors of the students that receive education at Çukurova University, towards nutritional habits. The factors that affect students? nutrition selection, the evaluation of the concepts of healthy nutrition, personal opinions concerning nutrition levels, reasons of inclining towards healthy nutrition and research of the information obtained in line with the information sources about nutrition constitute the objective of this study.A thirty-one question survey that consisted of three sections applied as data accumulation means. There are questions like the student?s gender, age, height, weight, body-mass index, their department, accommodation status, income status, financial status of the family, their state of following the news concerning nutrition, their state of health, alcoholic beverages and tobacco products consumption state and whether they exercise in the first section (17 questions). As forthe second section (9 questions), there are questions about students? knowledge and habits of nutrition. These questions are about the students? knowledge of nutrition, their state of confidence in being nourished in a healthy way, daily meal counts, counts of having meal, meal skipping reasons, places that meals are being consumed and consuming frequency of some foods and beverages. Third section, which is the last section (5 questions) consists of the questions about what students perceive of the concept of healthy nutrition, their manners directed to nutrition and whether the healthy nutrition suggestions in Turkey are adequate or not.Chi-square test, independent two-sample t test and anovawere applied in the analyzing of this study.