Tekstil sektörü mavi yaka çalışanlarının yaşam doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin iş doyumu tarafından yordanması
Predicting the life satisfaction and burn-out level of blue-collar workers in textile sector by job satisfaction
- Tez No: 299890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. REZAN ÇEÇEN EROĞUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mavi Yaka Çalışan, İş Doyumu, Tükenmişlik, Yaşam Doyumu
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı, mavi yaka çalışan grubunun, iş doyumlarının tükenmişlik ve yaşam doyumlarını ne derece yordadığını araştırmaktır. Bu çalışma 2009 -2010 çalışma takvimi içerisinde Adana İlinde bulunan BOSSA 2, BOSSA 3 ve BOSSA 5 fabrikalarında toplam 268 mavi yaka çalışanla yürütülmüştür. Araştırmanın verileri ?İş Doyumu Ölçeği?, ? Maslach Tükenmişlik Ölçeği? ve ?Yaşam Doyum Ölçeği? ile toplanmıştır. Veriler SPSS 13.0 Programı ile çözümlenmiştir. Sonuçların yorumlanmasında p< 0.5 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir.Verilerin analizinde çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Buna göre iş doyumu ve yaşam doyumu arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. İş doyumu ile tükenmişliğin 3 alt boyutu olan; duygusal tükenme ile orta düzeyde anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki; duyarsızlaşma ile düşük düzeyde anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki; kişisel başarı boyutu ile düşük düzeyde anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Araştırma sonucuna göre; mavi yaka çalışanlarda iş doyumunu en çok yordayan değişken duygusal tükenme, sonraki iki değişken ise sırasıyla yaşam doyumu ve duyarsızlaşmadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to predict the affect of the job satisfaction of the blue-collar group on their life satisfaction and burn out. This work was conducted with 268 blue collar employees at BOSSA 2, BOSSA 3 and BOSSA 5 plants in the province of Adana at 2009 -2010 work period. Research data was collected in the scope of“Job Satisfaction Scale”,“Maslach Burnout Inventory”and“Life Satisfaction Scale”. Data analyzed with SPSS 13.0 program.