Maya sektöründe pazar bölümleme ve belirlenen her bir bölüm için kritik başarı faktörlerinin tespiti üzerine bir araştırma
Market segmentation in industrial baker?s yeast market and determination of key success factors for each of the segments
  1. Tez No: 299901
  2. Yazar: UMUT EMRAH KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLAL İNAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Market Segmentation, Industrial Market, Baker?s Yeast
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Pazar bölümleme, rekabetin ve globalleşmenin özellikle arttığı endüstriyel pazarlarda doğru kaynak planlaması ve yönlendirmesi ile müşterilerinin beklentilerini daha efektif tatmin edebilmek, uzun vadeli rekabet stratejileri geliştirebilmek isteyen tüm işletmelerin seçebileceği en doğru yoldur(Wilson 1998). Tüketici pazarları ve endüstriyel pazarlarda pazar bölümleme üzerine yapılan ilk çalışmalar incelendiğinde, her iki pazarında aynı demografik ve sosyoekonomik değişkenleri kullanarak pazarı bölümlemeye çalıştıkları görülmektedir, ancak günümüze gelindiğinde bu durum artık değişmiştir. Şu an için endüstriyel pazarlarda pazar bölümleme, tüm dünyada, tüketici pazarlarını bölümlemekten çok daha kompleks olarak tanımlanmakta ve algılanmaktadır(Griffith ve Pol, 1994)Bu çalışmanın amacı neredeyse toplam tüketimin dört katına yakın bir üretim kapasitesinin olduğu ?Endüstriyel Ekmek Mayası? sektörü için, pazar bölümleme çalışması yapmak ve belirlenen her bir bölümde tercih kriterleri belirlemektir. Çalışmada kalitatif ve kantitatif araştırma tekniklerinden faydalanılmıştır. Endüstriyel olarak ekmek mayası kullanan tüketim noktalarıyla derinlemesine görüşmeler yapılmış ve bu görüşmelerden elde veriler ışığında hazırlanmış yüzyüze anket formu ile yüzyüze görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler kümeleme analizi ile değerlendirilmiş, Endüstriyel Ekmek Mayası Kullanıcıları dört ana pazar bölümü ile ayrıştırılmış ve her bir bölüm için tercih kriterleri ve kritik başarı faktörleri belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Pazar bölümleme, Endüstriyel Pazar, Ekmek Mayası
Özet (Çeviri)
Market segmentation, in global competition, is the best way to better allocate a company?s resources and satisfy their customers in an effective way while sustaining a competitive advantage (Wilson, 1998). As earlier market segmentation studies made on consumer and industrial markets are examined, it is seen that both markets used same demographic and socioeconomic variables to segment their markets. But nowadays the situation has changed and industrial market segmentation through world is perceived to be more complex than consumer market segmentation (Griffith and Pol, 1994)The purpose of this Ph.D. thesis is to segment ?Industrial Baker?s Yeast? market and develop key success points for each segment where in reality the production capacity is nearly four times of the yearly total market size. During our study we both used qualitative and quantitative research techniques. In-depth interviews and face to face interviews were made with bakeries. Four segments were determined after our study and the data obtained after the quantitative part was subjected to cluster analysis (k-means) to define the segments and the key success factors for each segment.