Türkiye'de gelenekselleşmiş uygulamalı heykel sempozyumları
Traditional sculpture symposiums in Turkey
- Tez No: 299914
- Danışmanlar: DOÇ. SUAT KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sempozyum, heykel, kent, Symposium, statue, city
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de Gelenekselleşmiş Uygulamalı Heykel Sempozyumları, başlangıcından bugüne kadar geçirdiği evreler ile bu sempozyumların toplum ve kent üzerinde ne gibi etkiler yarattığı incelenmiştir.1950'li yıllarda yurtdışında başlayan heykel sempozyumları, savaş sonrası toplumları kardeşçe birleştiren, bu toplumların sanatlarını uyguladıkları ve sanatın müzelerin ve galerilerin dışına çıktığı bir oluşumdur. Türkiye'de ise sempozyumların başlangıcı 1975'tir. Yurt dışındaki başlama tarihi ile Türkiye de başlama tarihi arasındaki oluşan fark o günlerde Türkiye'deki toplumun sanata ve heykele bakışın olumlu olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu düşünceye paralel olarak da sponsorların bulunamaması diğer bir etkendir.Heykel sanatçılarımız yurtdışı eğitimleri sırasında tanıdıkları sempozyumun taşıdığı değerleri ve ülkemizde uygulandığında getireceği olumlu etkilerini fark etmişler ve bunun için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardır. Sonuç olarak 1975 yılında Antalya'da ilk heykel sempozyumu yapılmıştır. İlk deneyimlerin istenilen şekilde olmaması, sempozyum olgusuna uymaması ve bu sempozyumun bazı sebeplerden dolayı durdurulması, ilerleyen yıllarda yeniden yapılmasına engel olamamıştır. 1993 yılında Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumuyla birlikte yeniden başlatılan sempozyumlar günden güne Türkiye'nin farklı kentlerine yayılmıştır. Başlangıçta ulusal olarak yapılan sempozyumlar zamanla uluslararası olarak yapılmaya devam etmiştir. Türkiye'nin büyük bir bölümünde yapılan bu sempozyumlar zaman içinde yapılmayan yerlerde de yer almaya başlamıştır. Üniversiteler önderliğinde başlayan sempozyumlar belediyelerin ve sponsorların destekleri sonucunda düzenlenmiştir.Düzenlenen bu sempozyumların olumlu yönlerinin olumsuz yönlerinden daha çok olduğu tespit edilmiştir. Bu oluşum kent, toplum sanatçı ve sanatçı adayları için birçok fayda sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study Traditional Sculpture Symposiums in Turkey with their phases which have been passed until today from their beginnig have been examined what kind of effects they have made on city and society.Sculpture symposiums which were started in abroad in 1950s have been an activity that societies have been united fraternally after war, have made their arts and art have been exhibited out of museums and galleries. Sculpture symposiums in Turkey beginning dates back in 1975. The reason that difference between beginning date of sculpture symposiums in Turkey and in abroad was that society in Turkey were opposed to sculpture. The other factor was supporter wasn?t found for making Symposium in Turkey.During their studying in abroad, our sculptors noticed that symposiums which have magnificent features and when they were made in Turkey, they would bring alot of good effects for Turkey. So our sculptors strove to make sculpture symposiums in Turkey. As a result the first sculpture Symposium was made in Antalya in 1975. it wasn?t good and didin?t resemble the symposiums of abroad. Owing to some reasons, it was finish after 1976. But these things didn?t obstruct that symposiums were made again. Symposiums which were started again with Değirmendere Zühtü Müridoğlu Sculpture Symposium in 1993 were spread different cities of Turkey fom day to day. Initially symposiums which were made as nation-wide contunied to be made as international years after. With time they which were spread a great part of Turkey were made places which symposiums weren?t made in. Symposiums that were started With lead of University were made thanks to municipalities and supporters.These symposiums? positive effects are more than their negative effects. Symposiums provide city, society, artist, and young artist a lot of benefit.