Mezopotamya'da Halaf seramikleri ve Önasya'da yayılım alanlarının incelenmesi
Halaf in Mesopotamia Near East spill areas and analysis of ceramics
  1. Tez No: 299913
  2. Yazar: UMUT PARLITI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. K. SERDAR GİRGİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Halaf-Halaf, Mezopotamya-Mesopotamia, Obsidyen-Obsidian, Seramik-Ceramic, Suriye-Syria, Halaf, Mesopotamia, Obsidian, Ceramic, Syria
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 650
Özet
Bu tezin asıl amacı Kuzey Mezopotamya, Kuzey Suriye ve Anadolu'da Halaf seramiğinin kültürel, ticari ilişkilerdeki rolünü belirlemek olmuştur. Diğer amaç dış ilişkilerde, toplulukların kültürel bağlantıları ne derece belirlediğini ve değiştirdiğini, bu çok bölgeli etkileşim dünyasında seramikten başka hangi maddelerin anahtar rol üstlendiği araştırmaktır. Bu nedenle, bu sorunları irdelemek için başlıca Halaf yerleşimleri seçilmiş ve tezimize eklenmiştir.Ana vurgu olan Mezopotamya için seçilen, ana kaynakları Anadolu'da bulunan Halaf seramiği bölgeler arası ilişkilerin izini sürmek için ideal bir maddedir. Ayrıca Obsidyen, Tholos ve belli başlı küçük buluntular kültürel ilişkileri gösteren diğer örneklerdir. Bu tezde üç bölge arasında benzerlikler tespit edilen Halaf seramiklerinin yoğunluğu, formları ve bezemeleri bu üç bölgenin siyasi, kültürel ve ticari ilişkilerini yansıtmaktadır. Halaf seramikleri M.Ö. 5500-5000 yıllarında üretilmiştir. Bu seramikler gerek yapım kalitesi gerekse bezeme özellikleri açısından üç evreye ayrılmışlardır. Erken, orta ve geç evre olarak belirtilen bu aşamalar seramiklerin gelişmişlik düzeylerine göre belirlenmiştir.Erken Halaf seramikleri orta ve geç evre seramiklerine göre kalitesizdir. Seramiklerin çok azı perdahlanmış, çoğu elle şekillendirilmiştir. Orta Halaf seramiklerinde perdah uygulaması artmıştır. Seramiklerin fırınlama kalitesi gelişmiştir. Seramiklerin yüzeyine uygulanan bezemelerde gelişim sağlanmıştır. Motifler belirli bir metot çerçevesinde seramiğin tüm yüzeyini kaplamıştır. Geç Halaf seramikleri Erken ve Orta Halaf seramiklerine göre çok fazla gelişmiştir. Erken ve Orta evrede seramiklere uygulanan kırmızı, siyah, kahverengi bezemelere beyaz renk eklenmiştir. Çok renklilik, çok bezeklik bu döneme damgasını vurmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis in Northern Mesopotamia, Northern Syria and Anatolia, Halaf pottery cultural, commercial was to determinethe role of relationships. Other objectives in external relations, communities, cultural connections and determines how much has changed, this changed, this multi-regional interaction has undertaken a key role in the world of ceramics to investigate what other substances. Therefore, to examine these issues and selected major Halaf settlements has been added to our thesis.The main emphasis Mesopotamya selected for the main sources of Halaf pottery in Anatolia is an ideal material to keep track of inter-regional relations. In addition, Obsidian, Tholos and cultural relations with other major small finds examples. In this thesis, the similarities between the three regions identified Halaf ceramics density, forms and decorations of the three region?s political, cultural and commercial relations reflect. Halaf ceramics produced in the years 5500-5000 BC. Both in terms of build quality and decorative features of these ceramics were divided into three phases. Early, middle and late stages, these are specified as the ceramics were determined according to the level of development.Early Halaf ceramic tiles according to the middle and late stage poor quality. Very few glazed ceramics, most of them are shaped by hand. Middle Halaf ceramics increased polishing application. Quality offiring ceramics. Development has been applied to the surface of the decoration of ceramics. Motifs within the framework of a particular method covered the entire surface of ceramics. Late Halaf ceramics more developed than the Early and Middle Halaf ceramics. Ceramics applied in early and middle stages, red, black, brown decorated with white color is added. Very colorful, multi-stamped this period has left it?s mark.