Öğretmenlerin evlilik uyumlarının psikolojik iyi oluş ve bazı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of teacher?s martial adjustment terms of psychologicalwell being and some of variables
  1. Tez No: 299921
  2. Yazar: SEMRA SİNEM YEŞİLTEPE
  3. Danışmanlar: DR. METEHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, psikolojik iyi oluş, Martial adjustment, psychological well being
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada, öğretmenlerin, evlilik uyumlarının psikolojik iyi oluş ve bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma, Mersin ilinde ilk ve orta dereceli okullarda görev yapan 343 evli öğretmenle gerçekleştirilmiştir. Bireylerin evlilik uyumlarına ilişkin veriler `'Evlilik Uyum Ölçeği'' (Locke ve Wallace, 1959), ile `psikolojik iyi oluş düzeylerine ilişkin veriler `'Psikolojik İyi Oluş Ölçekleri'' (Ryff, 1989) ile, kişisel bilgileri ise araştırmacı tarafından oluşturulan `'Kişisel Bilgi Formu'' ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, Mann-Whitney U testi, tek yönlü varyans analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin cinsiyetlerine ve yaşlarına göre evlilik uyumlarında anlamlı bir fark bulunmazken, bireylerin evlilik biçimi, çocuk sayısı, çocuk bakımı ve kıdemlerine göre evlilik uyumlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur.Ayrıca, yapılan çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre, evli öğretmenlerin psikolojik iyi oluş puanlarından özellikle otonomi, kendini kabul ve bireysel gelişim alt boyutlarının, evlilik uyumunun anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, investigating the levels of married teachers? marital adjustment terms of psychological well-being and some of variables is proposed.The study is put into practice wiht 343 married teachers in elementary and secondary schools in the province of Mersin. The data on individuals? marriage satisfaction ?Marital Adjustment Scale? (Locke ve Wallace, 1959) and the data on levels of psychological well-being ?Scales of Psychological Well Being? (Ryff, 1989) and their personal informations are collected within ? a personal information form? created bt the reseacher. In the Analysis of the data, Mann- Whitney U test one-way ANOVA and multiple regression analysis are used.According to the findings of the research, in spite of the fact that there is not any meaningful difference between their martial satisfactions in recpect of married teachers age or gender, as to individuals form of marriage, child number, child care and their seniorities it is studied out that there is a meaninful difference between their martial adjustment.Furthermore , according to the results of the applied analysis of multiple regression it is found that psychological well being points of teachers? especially sub-dimensions of autonomy, self acceptence and personal development are the significantly predictors of the martial adjustment.