Adana Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Geç Hitit Dönemi stelleri
Adana Archaeology Museum in the Late Hittite Period, steles found
  1. Tez No: 299922
  2. Yazar: ÖZLEM DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Archeology, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Adana Arkeoloji Müzesi, Geç Hitit, Taş Eserler, Steller, Adana Archaeology Museum, The Late Hittite, Stone Works, Steles
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Anadolu topraklarında M.Ö. 1650-1200 yıllarında yaşamış olan Hititler kendine özgü, Yakındoğu'da benzeri olmayan ve birçok uygarlığın karışımı ile sentezlenmiş, yüksek düzeyde bir uygarlık yaratmışlardır. Hitit İmparatorluğu'nun M.Ö. 1200 yıllarında çeşitli etkenler nedeniyle yıkılmasının sonucunda M.Ö. 700 yıllarına kadar varlığını sürdürmüş olan Geç Hitit Şehir Devletleri kurulmuş ve bu şehir devletleri kendinden önceki ve çağdaşı diğer uygarlıkların sanatsal özelliklerinden etkilenerek ve de kendi özgünlüğünü de katarak günümüze kadar ulaşabilen tasvirli sanat eserleri bırakmışlardır.Geç Hitit Şehir Devletleri taş yontu sanatında gelişmişler ve özellikle bazalt malzemeden yapılmış olan birçok tasvirli sanat eseri üretmişlerdir. Söz konusu eserlerin üzerinde insan ve hayvan figürleri ile diğer tamamlayıcı nesne betimlemeleri gösterilmiştir. Bu tasvirli sanat eserleri ile Geç Hitit Şehir Devletleri'nin gelenekleri, ikonografisi, günlük alışkanlıkları ve yaşam biçimleri öğrenilmiş ve sanatsal özellikleri incelenmiştir. Geç Hitit Sanatı eserleri arasında yer alan steller üzerinde farklı statülere sahip birçok figür yaşamı içinde, duygularını ve diğer uygarlık sanatsal özellikleri ile gösterilmiştir.Geç Hitit Dönemi sanatsal özelliklerini gösteren steller arkeolojik kazılarla çok sayıda bulunmuştur. Bu stellerin çoğunluğu müzelerde bulunmaktadır. Bu çalışmada Adana Arkeoloji Müzesi'nde bulunan steller incelenmiştir. Steller müzeye satın alma yoluyla gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The Hittites, who lived in the years 1650 - 1200 BC in Anatolia had their own unique way, unprecedented in the Near East and synthesized with a mixture of many civilizations, Empire BC engendered. Hitit a high level of civilization As a result of various factors in the fall of 1200 because of the presence of BC.700 continued until the years of the Late Hittite City States and the city - states established its predecessor and the artistic features of the contemporary influence of other civilizations, as well as adding their own originality can reach up to the present works of art depictions abandoned.Late Hittite City States advanced in the stone carving work has been made of basalt, and especially the many depictions of works of art on the subject object depictions of human and animal figures and other complementary works of art with depictions. The Late Hittite City States traditions, iconography, daily habits and life styles and artistic characteristics of the learned works of art are among the Hittite was reaserched further. steles have a different status in life, many figures are shown with their feelings, and other artistic features of civilization.Showing the artistic features of the Late Hittite Period, the majority of steles were found a large number of archaeological excavations are in museums. Adana Archaeology Museum in this study obtained, steles stelea that were analysed through purchasein themuseum.