İlköğretim okulu öğretmenlerinin iş tatminleri ile evlilik uyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Correlation between primary teachers? satisfaction from work and their harmony in their marriages
  1. Tez No: 219577
  2. Yazar: HATİCE ÖDEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş tatmini, Evlilik uyumu, Öğretmenlik, Eğitim, İlköğretim, Satisfaction of work, harmony in marriage, teacher, education, primary
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırma öğretmenlerin iş tatminleri ile evlilik uyumları arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma; Giriş, İlgili Literatür, Yöntem, Bulgular, Sonuç ve Öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır. Literatür bölümünde iş tatmini ve evlilik üzerinde kapsamlı alan taraması yapılmıştır.Araştırmanın evreni, 2006-2007 eğitim öğretim yılında, tabakalama yöntemi ile İstanbul Anadolu Yakası'nın Kadıköy, Üsküdar ve Maltepe ilçelerinde resmi ve özel kurumlarında görev yapan öğretmenlerin oluşturmaktadır. Öğretmenlerin seçiminde kümeleme örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuncunda 160 öğretmen (92 kadın, 68 erkek) ulaşılmıştır.Araştırma yazar tarafından geliştirilen demografik değişkenlerin toplanmasına yönelik bir bilgi formu, Weiss,Dawis,England&Lofguist tarafından geliştirilmiş, Baycan (1985) tarafından Türkçeye çevrilip, geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılan Minnesota İş Tatmin Ölçeği ve Spainer (1976) tarafından geliştirilen Çift Uyum Ölçeği kullanılmıştır.Verilerin analizi bağımsız grup t testi,tek yönlü varyans analizi, non-parametrik Kruskal Wallis-H testi, non-parametrik Mann-Whitney-U testi kullanılmış olup manidarlık 0,5 düzeyinde sınanmıştır.Araştırma ile okullardaki öğretmenlerin iş tatminlerinin evlilik uyumlarını etkileyip etkilemediği araştırılmış ve bu amaca ilişkin bulgular cinsiyet, yaş,öğrenim durumu, mezun olunan okul, görev yapılan kurum, meslekteki kıdem, görev yapılan kurumdaki konum,çalışılan kurumun imkanları,evlilik yılı, evlilik türü,çocuk sahibi olma durumu, çocuğun cinsiyeti,eşin mesleği,ailenin durumu, oturulan ev, gelir durumu değişkenleri açısından ortaya konmuştur.Son olarak; iş tatmini ile evlilik uyumları alt ölçekleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin iş tatminleri ile evlilik uyumları arasında istatistikî olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Başka bir deyişle; öğretmenlerin iş tatminleri ile evlilik uyumları arasında anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
This research tries to establish a correlation between primary teachers? satisfaction from work and their harmony in their marriages. It consists of five main chapters: Introduction, Related articles, Method, Findings, Conclusion and Suygestion. Many articles have been scanned about satisfaction of work and marriage.The sample in the research are the teachers (92 females-68 males, 160 in total) who work at either state schools or private schools in Kadıköy, Maltepe and Üsküdar during the education year, 2006-2007. They have been chosen by the method of grouping and exampling.For the research an information form which was created by the author for demographic factors, Minnesota work satisfaction form, which was created by Weiss, Dawis, England and Lofguist and was translated into Turkish by Baycan, and (1985), and another scale called ?Couples Harmony? by Spainer (1976) have been used. The data collected has been analyzed through the tests of group t, simplex variants analysis, non-parametric Kruskal Wallis-H, and non-parametric Mann-Whitney-U. It?s been found out that the significance level is 0,05.The research focuses on whether teachers? satisfaction at work affects their harmony in their marriages or not and the data on this has been manifested within the variables of gender, education level, age, place of work, the position of the teacher at place of work, length of service, the facilities at the place of work, number of years in marriage, kind of marriage, having children, gender of the children, spouse?s profession, the relations in the family, situation of the house and family finances.Lastly it?s been found out that there?s a strong connection between teachers? satisfaction at work and the harmony in their marriages.