Diyarbakır ve çevresinde yetişen Cynara syriaca metanol ekstraktının antioksidan, antimikrobiyal ve mutajenik aktivitesinin belirlenmesi
Determination of antioxidant antimicrobial and muthagenic activity of Cynara syriaca methanol extract growing in and around Diyarbakir
  1. Tez No: 300003
  2. Yazar: NURHÜDA KARAŞİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL TOLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan Aktivite, Antimikrobiyal Aktivite, Mutajenik Aktivite, Cynara syriaca, Antioxidant Activity, Antimicrobial Activity, Mutagenic Activity, Cynara syriaca
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, Cynara syriaca' nın yaprak ve çiçeklerinden elde edilen metanol ekstraktlarının antimikrobiyal, antioksidan ve mutajenik aktiviteleri belirlenmiştir.C. syriaca yaprakları ve çiçeklerden elde edilen metanol ekstraktlarının antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemi kullanılarak patojenik 4 bakteri (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Pseodumonas aeruginosa) ve maya (Candida albicans) üzerinde test edilmiştir. Hem çiçek hem de yaprak ekstraktlarının test mikroorganizmalarına karşı yeterli antimikrobiyal etkisinin olmadığı görülmüştür.Antioksidan kapasite, yaprak ve çiçeklerin metanol özütleri kullanılarak DPPH (2,2-difenilpikrilhidrazil) yöntemiyle test edilmiştir. Sonuçlara göre C. syriaca'nın yapraklarının metanolik özütü 5 mg/ ml konsantrasyonda %9.7, 10 mg/ml de % 38.8 ve 20 mg/ml de % 88. 9 inhibisyon göstermiştir. Bitkinin çiçek kısımlarının metanolik özütleri 5 mg/ml konsantrasyonda %38.0, 10 mg/ml de %92.2 ve 20 mg/ml de %92.5 inhibisyon göstermiştir. Serbest radikal giderme aktivitesinden elde edilen verilere göre yaprak ve çiçek özütlerinin standart maddelerle karşılaştırılabilir düzeyde DPPH giderme aktivitesi göstermiştir.Ayrıca C. syriaca özütlerinin total Folin-ciocalteu yöntemiyle total fenol içeriği de belirlenmiştir. Total fenolik içerik belirlemede standart olarak Gallik asit kullanılmıştır. Standart grafik denkleminden hesaplanan sonuçların Gallik asit ekivalenti olarak yaprak özütünün 10 mg/ml konsantrasyonda 4.08±0.1 mg/ml, çiçek özütünün 4.89±0.04 mg/ml olduğu, 20 mg/ml konsantrasyonda yaprak özütünün 5.37±0.03 mg/ml, çiçek özütünün 7.150±0.2 mg/ml total fenol içeriğe sahip olduğu belirlenmiştir.C. syriaca metanol özütlerinin mutajenik aktivitesi Ames/salmonella mikrozom test sistemi ile Salmonella TA98 ve TA100 suşları üzerinde belirlenmiştir. Yaprak özütlerinin Salmonella TA98 ve TA100 test suşları üzerinde mutajenik aktivitesi olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study,the metanol extracts? antimicrobial, antioxidan and muthagenic activities have been determined through an Cynara syriaca?s leaves and flowers .The antimicrobial activities of C. syriaca methanol extracts that are acquired from leaves and flowers have been tested on patoghenic 4 bacteries (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Pseodumonas aeruginosa) and a yeast (Candida albicans) through using disc diffusion method. It is determined that both leaf and flower extracts have not enough antimicrobial effect against test microorganisms.Antioxidant capacity has been tested through using leaf and flowers? methanol essences and by DPPH(2,2-difenilpikrilhidrazil) method. According to the results, the methanolic essence of C. syriaca?s leaves has showed 9.7% inhibition in 5 mg/ml concentration, 38.8% in 10 mg/ml and 88.9% in 20 mg/ml.The methanolic essences of plants? flowers have showed 38.0% inhibition in 5mg/ml concentration,92.2% in 10 mg/ml and 92.5 % in 20 mg/ml. According to the acquired results from free radical activity, it has been determined that leaf and flower essences show enough DPPH activity compared to the standard substances.Also,the total Folin-ciocalteu method and the total phenol content of C.syriaca essences have been determined. When determining total phenolic content, Gallic acid has been used as a standard. The results of standard graphic equation as Gallic acid ekivalent, it has been determined that there is 4.08±0.1 mg/ml leaf esence and 4.89±0.04 mg/ml flower essence in 10 mg/ml concentration, and also there is 5.37±0.03 mg/ml leaf essence and 7.15±0.2 mg/ml flower essence in 20 mg/ml concentration.Mutajenic activities of C. syriaca metanol?s extracts are determined both on the test system of Ames/salmonella mikrozom and on the strains of Salmonella TA98 and TA100. It?s observed that leaf extracts haven?t the mutajenic activities on test strains both Salmonella TA98 and TA100.