Farklı besinlerin Trogoderma granarium (Coleoptera:Dermestıdae)'un larva ve erginin yağ asidi içeriğine etkileri
Effects of different diets on fatty acid composition of Trogoderma granarium (Coleoptera:Dermestidae) larvae and adults
  1. Tez No: 300002
  2. Yazar: EMİNE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Coloeptera, Dermestidae, Trogoderma granarium, Fosfolipit, Triaçilgliserol, Yağ Asidi İçeriği, Coleoptera, Dermestidae, Trogoderma granarium, Fatty Acid Composition, Phospholipid, Triacylglycerol
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, Trogoderma granarium'un fosfolipit ve triaçilgliserol fraksiyonundaki yağ asidi bileşiminin besinlere bağlı değişimleri üzerinde durulmuştur.Dövme, pirinç, kepek, mısır unu ve ceviz gibi farklı besinlerle beslenen Trogoderma granarium larva ve ergin bireylerinin fosfolipit ve triaçilgliserol fraksiyonundaki yağ asidi yüzdeleri ile besinin yağ asidi yüzdeleri araştırılmıştır.Böceklerin başlangıç örnekleri Diyarbakır ilindeki buğday ambarlarından 2009 yılının Nisan-Mayıs aylarında toplanılmıştır.Böceklerin larva ve erginlerindeki fosfolipit ve triaçilgliserol farksiyonlarındaki yağ asidi içerikleri ile besinlerin yağ asidi içeriği, yağ asidi standartları kullanılarak, gaz kromotografi ile belirlenmiştir.Trogoderma granarium'un larva ve erginlerinin yağ asidi bileşimlerinin büyük bir kısmının oleik, palmitik, linoleik ve linolenik asitlerinin oluşturduğu; stearik, hekzadekadioneik, palmitoleik, miristik ve laurik asitlerin düşük yüzdelerde bulunduğu tespit edilmiştir.Gaz kromotografi koşullarına göre; besinlerde en yüksek yüzdeler doymuş yağ asitlerinden palmitik asit (16: 0), tekli doymamış yağ asitlerinden palmitoleik asit (16: 1n-7), oleik asit (18: 1n-9), aşırı doymamış yağ asitlerinden linoleik asit (18:2n-6) ve cevizde linolenik asit (18: 3n-3) olduğu tespit edilmiştir.Dövme, pirinç, kepek, mısır unu ve ceviz ile beslenen larvalarda fosfolipit ve triaçilgiliserol fraksiyonlarında en yüksek yüzdeler oleik asit, linoleik asit ve palmitik asit yüzdesi yüksek bulunmuştur.Dövme, pirinç ve kepek ile beslenen erginlerde fosfolipit fraksiyonunda en yüksek yüzdeler oleik asit, linoleik asit ve palmitik aside, triaçilgliserol fraksiyonunda en yüksek yüzdeler pirinç ile beslenen erginlerde palmitik asit, oleik asit; kepek ile beslenen erginlerde linoleik asit, palmitik asit; dövme, mısır unu ve ceviz ile beslenen erginlerde oleik asit, linoleik asit ve palmitik aside ait olduğu belirlenmiştir.Diğer yağ asidi yüzdelerinde besin tipine göre farklılıklar olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is focused on the change of the fatty acid composition in phospholipid and triacylglycerol fractions of Trogoderma granarium according to nutrient.The study includes investigation of the percentages of fatty acid of nutrient and the fatty acid percentages in phospholipid and triacylglycerol fractions of Trogoderma granarium larvae and adult, which feed on grain, rice, pellicle, corn flour and walnut.First samples of insects were collected from grain stores in Diyarbakır in April and May, 2009.The fatty acid composition of nutrients and the fatty acid composition in phospholipid and triacylglycerol fractions of Trogoderma granarium larvae and adults using fatty acid standarts by gas chromatography.It is found that most of the fatty acid composition of the larvae and adults of Trogoderma granarium were oleic acid, palmitic acid, linoleic acid and linolenic acid; the percentages of stearic acid, heksadecadioneic acid, palmitoleic acid, miristic acid and lauric acids were low.According to conditions of gas chromatography the highest percentages in nutrients were found; palmitic acid (16:0), one of the saturated fatty acid, palmitoleic acid (16: 1n-7), oleic acid (18: 1n-9), both of the monounsaturated fatty acid, linoleic acid (18: 2n-6) and linolenic acid (18: 3n-3) in walnut, both of the polyunsaturated fatty acid.For larvae feeding on grain, rice, pellicle, corn flour and walnut the highest percentages in phospholipid were oleic acid, linoleic acid and palmitic acid.For adults feeding on grain, rice and pellicle phospholipid fractions of the highest percentages of oleic acid, linoleic acid and palmitic acid; in triacylglycerol fractions the highest percentages of palmitic acid and oleic acid for adults feeding on rice; linoleic acid and palmitic acid for adult feeding on pellicle; oleic acid, linoleic acid and palmitic acid for adult feeding on grain, corn flour and walnut were found.Differences according to nutrient types were observed the other fatty acid percentages.