Elektromanyetik koruyucu özellikte üç boyutlu fonksiyonel örme kumaşların geliştirilmesi
Development of electromagnetic shielding properties of functional 3d knitted spacer fabrics
- Tez No: 300040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üç Boyutlu Boşluklu Örme Kumaş, Elektromanyetik Kalkanlama, Su Buharı Geçirgenliği, Kılcallık, Kuruma Hızı, 3D Knitted spacer fabric, Electromagnetic shielding effectiveness, Water vapor permeability, Capillarity, Drying rate
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte teknolojik ürünlerin kullanımı artmaktadır. Çevremizde yer alan elektrikli aletler, yüksek gerilim hatları, televizyon ve bilgisayarlar, radyo antenleri, cep telefonları elektromanyetik (EM) alan oluşturmaktadır. Oluşan elektromanyetik alan canlılara zarar vermektedir. Hatta elektromanyetik girişim (EMI) oluşturarak diğer elektronik ürünlere zarar vermektedir. Bu çalışmada elektromanyetik koruyucu özellikte üç boyutlu boşluklu örme (ÜBBÖ) kumaşlar fonksiyonel iplikler kullanılarak üretilmiş ve üretilen kumaşların konfor özellikleri araştırılmıştır.ÜBBÖ kumaşların üretiminde kesikli Pamuk/Karbon ipliği, kesikli Pamuk/Gümüş ipliği, gümüş filament ipliği iletken iplik olarak kullanılmıştır. Thermolite ®, Coolmax®, Promodal®, Thermocool ®, Tencel ® fonksiyonel liflerinden üretilen Ne40 numara iplikler ise ÜBBÖ kumaşların ön, arka ve bağlantı bölgesinde kullanılmıştır. Kumaşların tene temas eden yüzeyinde termofizyolojik konfor sağlamak amacıyla fonksiyonel iplikler kullanılmıştır.Üretilen kumaşların elektromanyetik kalkanlama testleri yapılmıştır. Elektromanyetik kalkanlama özelliğine iletken iplik yüzdesi, iletken iplik yerleşim yeri ve iletken iplik üretim yönteminin etkisi araştırılmıştır. Kesikli Pamuk/ Karbon ve Pamuk/Gümüş ipliklerden örülen kumaşların EMK özellikleri, filament haldeki iletken ipliklerden örülen kumaşların EMK özelliklerinden daha düşük seviyededir. İletken ipliklerin ÜBBÖ kumaş içindeki yüzdesinin %19 olduğu ve iletken ipliklerin bağlantı bölgesinde beslendiği numunenin en iyi kalkanlama özelliğine sahip numune olduğu belirlenmiştir.İletken lif yüzdesi %6 olan numunelere ve içeriğinde iletken iplik bulunmayan numunelere çeşitli konfor testleri uygulanmıştır. Bu testler Permetest cihazı ile su buharı geçirgenliği testi, GATS ile yatay kılcallık testi, kuruma hızı testi ve hava geçirgenliğidir. Bu testler sonucunda fonksiyonel ipliklerin yerleşim yerlerinin konfor parametreleri üzerinde etkisi araştırılmış ve en etkin termofizyolojik konforu sağlayan yapı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There is an increasing use of technology with the development of technological products in recent years. The electrical equipment around us, the high voltage power lines, televisions and computers, radio antennas, mobile phones are create electromagnetic (EM) field. The consisting electromagnetic field is damaging organisms. In fact creating by electromagnetic interference (EMI) is damaging other electronic products. In this study, electromagnetic shielding 3D knitted spacer fabrics were produced by using functional yarns and comfort properties were investigated.Ring Cotton/ Carbon yarn, ring Cotton/Silver yarn, silver filament yarn were used for conductive yarn to producing 3D knitted spacer fabrics. 3D knitted spacer fabrics made from functional fibers like Thermolite ®, Coolmax®, Promodal®, Thermocool ®, Tencel ® . Fuctional Ne40 yarns were used the part of the fabrics face layer (front), face layer (reverse) and binding layer. In face layer (reverse) of fabrics to provide thermo-physiological comfort functional yarns were used.Electromagnetic shielding tests were carried out fabrics. The effects of conductive yarn percent, conductive yarn location in fabric and conductive yarn production method on electromagnetic shielding effectiveness were investigated. As a result, which fabrics have 19% conductive fiber percentage and conductive yarns were located in binding layer has highest electromagnetic shielding effectiveness.Various comfort tests were carried out which fabrics have 6% of conductive fiber. These tests were Water vapour permeability with Permetest, transverse wicking with GATS, drying rate and air permeability. As a result of these tests location of functional yarns were investigated effects of comfort parameter and the most effective structure which is provide thermo physiological comfort was determined.