Biyokütlenin katalitik pirolizi
Catalytic pyrolysis of biomass
  1. Tez No: 300074
  2. Yazar: GÜLİN KANMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK BURCU UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çam Talaşı, Hızlı Piroliz, Katalitik Piroliz, Biyo-yakıt, Pine Sawdust, Fast Pyrolysis, Catalytic Pyrolysis, Bio-oil
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yapılan çalışmada hammadde olarak çam talaşı seçilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında çam talaşının hızlı pirolizine, çeşitli piroliz parametrelerinin (reaksiyon süresi, piroliz sıcaklığı, ısıtma hızı, sürükleyici gaz akış hızı ve parçacık boyutu) etkisi araştırılmıştır. Maksimum sıvı ürün verimi, 5 dak reaksiyon süresinde, 500 oC piroliz sıcaklığında, 300 oC/dak ısıtma hızında, 400 cm3/dak azot akış hızında ve 0,85>Dp>0,6 mm parçacık boyutu aralığında elde edilmiştir. Bu koşullarda elde edilen maksimum sıvı ürün verimi % 42,09 olarak bulunmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, elde edilen sıvı ürünün kalitesini arttırmak için çam talaşının katalitik pirolizi gerçekleştirilmiş; katalizör cinsinin ve sıcaklığının ürün verimlerine ve bileşimlerine olan etkisi araştırılmıştır. Çeşitli spektroskopik ve kromatografik yöntemler kullanılarak, elde edilen piroliz sıvı ürünlerinin karakterizasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, pine sawdust was selected as a raw material. In the first part of this study, effects of various pyrolysis parameters (such as reaction time, pyrolysis temperature, heating rate, residence time and particle size) on fast pyrolysis of pine sawdust were investigated. Maximum bio-oil yield was obtained at reaction time of 5 min, pyrolysis temperature of 500 oC, heating rate of 300 oC/min, nitrogen flow rate of 400 cm3/min and the particle size range of 0.85>Dp>0.425 mm. At this conditions, maximum bio-oil yield was obtained as 42.09 %. In the second part of this study, catalytic pyrolysis of pine sawdust was performed to increase liquid quality. Moreover, effects of catalyst type, temperature on distribution and composition of products were investigated. Then, obtained pyrolysis oils were characterized by using various spectroscopic and chromatographic analyses techniques.