Karbonatlı killerin duvar ve yer karosunda kullanımı ve ısıl davranışlarının incelenmesi
Usability of calcerous clays in wall and floor tiles and investigation of their thermal behaviour
- Tez No: 300077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAGUT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Marn, vitrifikasyon, kompozisyon, teknolojik özellikler, Marl, vitrification, composition, technological properties
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışmasında, değişen oranlardaki marn hammaddesinin ticari duvar ve yer karosu kompozisyonlarına olan etkisi detaylı biçimde araştırılmıştır. Marn hammaddesi, kil ve kalsiyum karbonattan, değişik oranlarda tabii olarak meydana gelmiş karışımdır. İlk olarak, marnın kimyasal ve mineralojik özellikleri belirlenmiş, sonrasında %2-8 arasında değişen oranlarda Marn içeren duvar ve yer karosu reçeteleri hazırlanmıştır. Duvar karosu reçetesinde mermer azaltılarak, bünye içerisinde CaO düşürülüp ağırlıkça alkali oksit ve MgO arttırılarak sinterleme davranışı ve teknolojik özellikleri incelenmiştir. Yer karosu reçetesinde, Na içerikli feldspat oranı düşürülüp, marn ekleyerek ağırlıkça Fe2O3 ve toprak alkali oksitler arttırılarak bünye özellikleri incelenmiştir. Marn içeren bünyelerle birlikte standart bünyenin vitrifikasyon davranışı optik dilatometre cihazı kullanılarak değerlendirilmiştir. Yoğunlaşma davranışı He piknometresi ve diğer parametrelerle (çekme, su emme, mukavemet) analiz edilmiştir. Pişirimden sonra oluşan fazları analiz etmek için XRD, mikroyapı karakteristiklerini gözlemlemek için SEM kullanılmıştır. Elde edilen teknolojik özellikler değerlendirildiğinde, TS EN 14411 standardına göre duvar ve yer karosu formülasyonlarında alternatif hammadde olarak marnı kullanmak mümkündür. Duvar ve yer karosu çalışmalarında sıcaklık düşüşü sağladığı görülmektedir. Ayrıca hammadde maliyeti mermer ve sodyum feldspata göre daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of different amounts of marl incorporation usage on commercial wall and floor tiles were thoroughly investigated. Firstly, chemical and mineralogical properties of marl were determined. Then, at the increasing amount of marl (up to % 8 marl) containing wall and floor tile recipes were prepared. The sintering behaviour and technological properties of bodies were examined by decreasing marble on wall tile recipes. By that way, CaO was decreased on body, on the other hand alkaline oxides and MgO was increased. The body properties were investigated by decreasing amount of Na containing feldspat and increasing amont of marl, Fe2O3 and alkaline-earth oxides. The vitrification behaviour of Standard bodies together with marl containing bodies was evaluated by using optical dilatometer. Densification behaviour was analized with He pycnometer and other parameters (shrinkage, , water absorbtion, absorbtion, strength). XRD was used to analyze phases which are formed after firing. SEM was also used in order to observe the microstructural characteristics of bodies. After evaluating technical properties of the test results, it is possible to say that according to TS EN 14411, marl can be used in wall and floor tile formulations as an alternative raw material.