Cotinus coggygria (Scop.) bitkisinin antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi
Antioxidant and antimicrobial activity of Cotinus coggygria (Scop.)
- Tez No: 300192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN İNCEOĞLU ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Cotinus coggygria Scop, Anacardiaceae, Antioxidant activity, DPPH, Phenolic, Antibacterial activity, MIC, MBC
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Cotinus coggygria (Scop.) bitkisinin antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri çeşitli metotlarla incelendi. Bitkinin yaprakları kurutulup öğütüldükten sonra su, etanol ve aseton çözücüleri kullanılarak ekstraksiyonları yapıldı. Her bir ekstraktın antioksidan aktivitesi, DPPH serbest radikali giderme, indirgeme gücü ve ferrik tiyosiyanat (FTC) yöntemleri ile belirlendi. Toplam fenolik madde miktarı ise, Folin-Ciocalteu metodu ile saptandı. Elde edilen sonuçlar ?-tokoferol, BHT ve BHA standart maddeleriyle kıyaslanarak değerlendirildi. Su, etanol ve aseton çözücüleriyle gerçekleştirilen ekstraksiyonlar sonucunda, ekstrakte edilebilen madde miktarı 5-114 mg/g arasında kurutulmuş bitki materyali olarak bulundu. En yüksek ekstraksiyon verimi su ekstraktında gözlendi. Toplam fenolik madde tayini sonucunda, ekstraktlarda bulunan fenolik madde miktarlarının gallik asit eşdeğeri olarak 176 ± 0.025-199.07 ± 0.044 mg/g aralığında; değiştiği belirlendi. Serbest radikal giderme aktivitesinden elde edilen verilere göre tüm ekstraktlar standart maddelerle karşılaştırılabilir düzeyde DPPH radikali giderme aktivitesi gösterdi. İndirgeme kapasitesi tayini yönünden; bütün bitki ekstraktlarının standartlarla kıyaslanabilir düzeyde yüksek aktiviteye sahip olduğu gözlendi. Elde edilen ekstraktların indirgeme kapasiteleri etanol > su ? aseton şeklinde sıralama gösterdi. Bitki ekstraktlarının toplam antioksidan aktivitesi linoleik asit emülsiyonu kullanılarak tayin edildi. Linoleik asit peroksidasyonunu önlemede en yüksek aktiviteyi su ekstraktının gösterdiği belirlendi.Cotinus coggygria bitkisi ile hazırlanan ekstarktlar arasında, su ekstraktının en yüksek antibakteriyal etki gösterdiği ve en duyarlı baktrinin Staphylococcus aureus olduğu tespit edildi. Ayrıca MİK ve MBK değerlei belirlendi.Anahtar Kelimler: Cotinus coggygria (Scop.), Anacardiaceae, Antioksidan Aktivite, DPPH, Fenolik Madde, Antibakteriyal Aktivite, MİK, MBK
Özet (Çeviri)
In this study, antioxidant and antimicrobial activities of Cotinus coggygria Scop. plant were investigated by various methods. After the plants leaves were dried and milled, their extractions were carried out by using water, ethanol and acetone solvents. The antioxidant activities of all extracts were determined with different methods including DPPH free radical scavenging method, reducing power method and ferric thiocyanate (FTC) method. Their contents of total phenolic compounds were assayed with Folin-Ciocalteu reagent. The obtained results were compared by using ?-tocopherol, BHT and BHA as standard. The extractable compounds content were found in the range of 5-114 mg/g dried plant at the end of extractions carried out by water, ethanol and acetone as solvent. The highest extraction yield was observed in the water extract. In the total phenolic compound amounts of extracts were determined to be in the range of 176±0.025-199.07±0.044 mg/g as gallic acid equivalent. According to data obtained from the assay of free radical scavenging activity,all extracts showed DPPH scavenging activity, which is comparable with standard compounds. The reducing capacities of obtained extracts were in the order of ethanol> water ? acetone.The total antioxidant activities of plant extracts were assayedby using linoleic acid emulsion. The water extract had the highest ability to prevent linoleic acid peroxidation.Among the prepared extracts from Cotinus coggygria plant, water extract shoed the best antibacterial activity. Staphylococcus aureus were determined to be the most sensitve bacterium. Also MIC and MBC values of extract were determined.