Polimer kaplı pomza agregalarla elde edilen betonların özelliklerinin araştırılması
Investigate the properties of concrete with the polymer-coated pumice aggregates
- Tez No: 300220
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİT OYMAEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Polimer Bilim ve Teknolojisi, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Polymer Science and Technology, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pomza, Polimer, Basınç Dayanımı, SEM Analizi, Mineralojik-Petrografik Özellikler, Pumice, Polymer, Compressive Strength, SEM Analysis, Mineralogical- Petrographic Features
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Pomza, volkanik faaliyetler sonucu oluşan; gözenekli, doğal kökenli hafif bir kayaç türüdür. Volkanik kaynaklı olan bu kayaçların pomza, perlit ve benzeri çeşitleri vardır. Ülkemizde özellikle inşaat sektöründe kullanımı giderek artmakta ve önem arz etmektedir. Üretim açısından kolay bir ürün olan pomza, ekonomik ve ayrıca ülke ekonomisine katma değeri yüksek olan bir malzemedir.Düşük birim ağırlık, ısı yalıtım özelliği, yangına karşı direnç gibi özelliklerinden dolayı tercih konusu olan hafif agregalı betonun, çağımızın popüler malzemesi olan polimerin su itme ve esneklik özelliği ile birleştirilerek farklı bir beton agregası ve beton üretimi, çalışmanın esasını oluşturmaktadır. Çalışmada çok yönlü olarak kullanılan polimerler ile pomza agregası kaplanarak elde edilen agregalar üzerinde, granülometri, özgül ağırlık, gevşek birim ağırlık deneyleri yapılmıştır. Üretilen bu agregalar ile hazırlanmış beton numuneleri üzerinde çökme, birim ağırlık, kuru birim ağırlık, basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, su emme, dona dayanım, sünme ve rötre deneyleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ayrıca agreganın çimento ile aderansı, SEM ve XRD ile mineralojik ve petrografik analizleri yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır. Böylece agregaların polimer kaplanmasıyla su emmeleri azaltılarak, yeni bir agrega ve beton türünün üretimi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pumice is a cellular, natural and light rock formed of volcanic movements. These volcanic rocks have varieties like pumice, perlite, etc. It is increasingly being used in the construction sector and gaining importance. An easily produced material, pumice, is economical and has a high added value to the national economy.Granulometry, specific weight and loose unit weight experiments were made on pumice coated aggregates and protean polymers. Slump, unit weight, dry unit weight, compressive strength, tensile splitting strength, water absorption, creeping and shrinkage experiments were made on concrete samples prepared with the aggregates produced. In the survey, additionally, the results of aggregate?s adherence with the cement were commented by making mineralogical and petro-graphical analyses through SEM and XRD. Thus, a new type of aggregate and concrete production was carried out by lessening water absorption of aggregates by means of polymer coating. Preferred due to the features like low light weight, thermo-insulation and fire resistance - light aggregated concrete?s mixture with contemporarily popular polymer?s water pushing and flexibility features in order to produce a different concrete aggregate and concrete is the basis of this study.