Asetillendirilmiş sarıçam (Pinus sylvestris L.) odun unu ile yeni odun plastik kompozitlerinin üretimi
Production of new wood-plastic composites from acetylated scots pine (Pinus sylvestris L.) wood flour
- Tez No: 300224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT SAMİ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Odun modifikasyonu, Asetik anhidrit, Vinil asetat, Odun plastik kompozitleri, Yüksek yoğunluklu polietilen, FTIR (Fourier Transform Infrared), SEM, TGA ve DSC, Wood modification, Acetylation, Acetic anhydride, Vinyl acetate, Wood plastic composites, High density polyethylene, FTIR (Fourier Transform Infrared), SEM, TGA and DSC
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada farklı katalizler eşliğinde (K2CO3 (potasyum karbonat), Na2CO3 (sodyum karbonat) ve CH3COOK (potasyum asetat)) vinil asetat ve asetik anhidrit kimyasalları ile sarıçam (Pinus sylvestris) odun ununun asetillendirilmesi çalışılmıştır. Farklı katalizlerin ve reaksiyon sürelerinin asetillendirme üzerine etkileri araştırılmıştır.Gerçekleştirilen reaksiyonlar sonucunda elde edilen modifiye edilmiş odun unları, FTIR (Fourier Transform Infrared) analizleri ile karakterize edilmiştir. Daha sonra modifiye edilmiş odun unlarının FTIR spektraları, kontrol odun unlarının FTIR spektraları ile karşılaştırılmış, kimyasal modifikasyonun hangi seviyede gerçekleştiği gözlemlenmiştir.Deney sonuçlarından hareketle belirlenen optimum koşullar ışığında asetik anhidrit ile vinil asetat kimyasalları ve kataliz eşliğinde büyük çapta modifikasyon işlemleri gerçekleştirilmiştir. Modifiye edilen örnekler FTIR analizleri ile karakterize edilmiş ve kontrol örneklerinin FTIR spektraları ile karşılaştırılarak modifikasyon işleminin hangi seviyede gerçekleştiği incelenmiştir.Modifikasyon kimyasalı olarak seçilen asetik anhidrit ve vinil asetat kimyasalları ile sarıçam odun unları asetillendirilmiştir. Modifiye edilmiş odun unları birbirinden ayrı olarak %20 modifiye edilmiş odun unu ve % 80 YYPE (yüksek yoğunluklu polietilen) karışımı; % 30 modifiye edilmiş odun unu ve % 70 YYPE karışımları hazırlanarak ekstrüzyon işleminden geçirilmiştir. Daha sonra enjeksiyon kalıplama metodu ile farklı oranlarda karışım sağlanmış OPK (odun plastik kompozitleri) üretilmiştir.Kontrol örneklerinin hazırlanması için sarıçam odun unları su ve alkol ekstraksiyonuna uğratılmıştır. Daha sonra % 20 odun unu ve % 80 yüksek yoğunluklu polietilen karışımı; % 30 odun unu ve %70 yüksek yoğunluklu polietilen karışımları hazırlanarak aynı metot ve koşullarda odun plastik kompozitleri üretilmiştir.Üretilen kompozitlerin fiziksel ve mekanik testleri gerçekleştirilip kontrol örnekleri ile karşılaştırmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the aim was to acidize vinyl acetate and acetic anhydride chemicals with scotch pine flour together with of different catalysis (K2CO3 (potassium carbonate), Na2CO3 (sodium carbonate) and CH3COOK (potassium acetate)). We searched the effect of different catalysis and durations of reaction on aciditation.Pine flour modified after reactions were characterized with FTIR (Fourier Transform Infrared). Later the spectras of FTIR were compared to the spectras of control pine flour and the level of chemical modification was observed.In the light of optimum circumstances based on the results of experiments, a great deal of processes together with acetic anhydride and vinyl acetate chemical and catalysis. Modified examples were characterized with FTIR (Fourier Transform Infrared) and the spectras of FTIR were compared to the spectras of control pine flour and the level of chemical modification was observed.We acetylated acetic anhydride and vinyl acetate chemicals which were chosen as modification chemical with scotch pine flour. Modified pine flour was separately exposed to extrusion by making mixtures of %20 modified scotch pine flour and %80 HDP (high density polyethylene); % 30 modified scotch pine flour and %70 HDP. Later, we made mixtures of different proportions with the method of injection molding and WPC (wood-plastic composites).Scotch pine flour was exposed to water and alcohol extractions to prepare control examples. Later, mixtures of %20 modified scotch pine flour and %80 HDP (high density polyethylene); % 30 modified scotch pine flour and %70 HDP were prepared and WPCs were produced with the same method and circumstances..Physical and mechanical tests of composites were done and compared to control examples.