Asetillenmenin orta yoğunluktaki lif levha (MDF)'nin özelliklerine etkisi
The Effects of acetylation on some properties of medium density fiberborads
  1. Tez No: 83324
  2. Yazar: ZEHRA ODABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asetillendirme, Asetik Anhidrit, Lif Levha, Titrek Kavak, Su İticilik, Boyutsal Kararlılık, Kimyasal Modifikasyon. vn, Acetylation, Acetic Anhydride, Aspen, Fiberboard, Water-Repellent, Dimensional Stability, Chemical Modification. vm
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Bu çalışmada asetiüendirmenin, orta yoğunluktaki lif levhaların bazı özelliklerindeki etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Buna göre, batırma yöntemi kullanılarak Titrek Kavak liflerine %12.5 ağırlık artışı verecek şekilde asetik anhidrit absorplanması sağlanmış ve asetillenmiş lifler %4 ve %7 FF ilavesiyle levha haline getirilmiş ve yine %4, %7, %10, %13 FF ve %7, %10, %13 ÜF kullanılarak kontrol levhaları üretilmiştir. Bu kontrol levhalarının bir kısırıma 12 ve 24 saat batırma yöntemiyle asetillenme uygulanmıştır. Böylece asetillenmiş 16 adet, asetillenmeden FF ve ÜF kullanılarak 7 adet levha üretilmiştir. Üretilen bu levhalar üzerindeki eğilme direnci, çekme direnci, su alma ve kalınhğmca şişme yüzdelerindeki değişmeler ortaya konulmuştur. %7 FF ilavesiyle asetiUendirilmiş ve asetillendirilmemiş liflerden üretilen lif levhaların bazı özellikleri karşılaştarılrmştır. Ayrıca, asetillenmemiş lifler kullanılarak ve %7 FF ilavesiyle üretilen lif levhalara sonradan batırma tekniği uygulanmış ve elde edilen lif levhaların bazı özellikleri de bu karşılaştırmaya dahil edilmiştir. Buna göre en yüksek eğilme direnci 26.6 N/mm2, en düşük su alma %49.82 ve en düşük kalınhğmca genişleme % 11.61 ile asetiUendirilmiş liflerden üretilen levhalarda bulunmuştur. Asetillendirme işlemi ile lif yapısındaki OH grupları ile asetil gruplarının yer değiştirmesi sonucu lifler hidrofobik bir özellik kazanmaktadır. Bu nedenle asetillenmiş levhanın su alma ve kalınhğmca şişme yüzdesi az olmuştur. En yüksek çekme direnci ise 0.42 N/mm2 ile kontrol levhasmda tespit edilmiştir. FF ve ÜF ilavesiyle üretilen levhaların özellikleri FF kullanılan levhalarda daha iyi olmuştur. Buna göre %10 FF'in kullanıldığı levhalarda eğilme direnci 21.80 N/mm2, çekme direnci 0.85 N/mm2, su alma %70.65 ve kalınhğmca şişme %13.66 iken; tutkal oranı sabit alınarak ÜF ilavesiyle üretilen levhaların eğilme direnci 8.53 N/mm2, çekme direnci 0.23 N/mm2, su alma %129.12 ve kalınhğmca şişme %40.89 olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Acetylation on Some Properties of Medium Density Fiberboards In this study, the effects of acetylation on some properties of medium density fiberboards (MDF) were investigated. Firstly, aspen fibers were acetylated with simplified acetylation procedure to a 12.5 weigh percent gain. Acetylated fiber was then formed into fiberboard using 4% and 7% PF, and whereas non-acetylated fibers bonded with 4%, 7%, 10%, 13% PF and 7%, 10%, 13% UF. A part of control fiberboards were acetylated during 12 and 24 hour with the simplified acetylation procedure. 16 acetylated fiberboards and 7 fiberboards made with non acetylated fiber using PF and UF were produced to compare their bending strength, tensile strength, water absorption and thickness swelling. Some properties of fiberboards which were made from acetylated and non-acetylated fibers by using 7% FF were compared. In addition to, after fiberboards were produced by using non-acetylated fibers and adding 7% PF, these boards had dipped in acetic anhydride and then some properties of fiberboards were added to these results. As a result the highest bending strength, the lowest water absorption and thickness swelling were obtained at fiberboards, made from acetylated fibers, as 26.6 N/mm2, 49.82% and 1 1.61%, respectively. That OH- groups in structure of fibers were substitute with acetyl groups is the reason of those. Therefore acetylated fibers have hydrophobic properties. The highest tensile strength was obtained as 0.42 N/mm2 in control boards. The properties of PF bonded boards were better than those of boards bonded with UF. Bending strength, tensile strength, water absorption and thickness swelling of fiberboards which made with 10% PF were 21.80 N/mm2, 0.85 N/mm2, 70.65% and 13.66%, respectively. Fiberboards with bonded UF at the same adhesive level these properties were observed 8.53 N/mm2, 0.23 N/mm2, 129.12 % and 40.89 %, respectively.