İstanbul ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları
Milk and milk products consumption patterns of consumers in Istanbul province
  1. Tez No: 300234
  2. Yazar: ERSİN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt ve süt ürünleri, tüketim, tüketiciler, İstanbul, Milk and milk products, consumption, consumers, Istanbul
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı İstanbul ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim ve tercihlerini analiz etmektir. Bu amaçla değişik sosyoekonomik demografik gruplardaki 400 aileden elde edilen veriler kullanılmıştır. Tüketicilerin açık süt ve ambalajlı süt tüketim miktarı ve tercihlerini etkileyen sosyoekonomik ve demografik faktörlerin etkilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı istatistikler ve varyans analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ailelerin %26,5'i açık süt, %26.2'si pastörize süt ve %87.7'si ise sterilize süt tüketmektedir. Aileler toplam gelirlerinin %22,5'ini gıda harcamalarına ayırırken, süt ve süt ürünleri harcamaları ise toplam gıda harcamalarının % 18,6'sını oluşturmaktadır. Araştırma sonuçları süt ve süt ürünleri tüketimiyle aile geliri, anne eğitimi, tüketicilerin eğitim seviyeleri ve ailede yaşayan 14 yaşından küçük birey sayısı arasında pozitif ve istatistikî olarak önemli bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to analyze the consumers? milk and milk products consumption preferences by using data from 400 households in different socioeconomic and demographic groups in the province of Istanbul. Descriptive statistics and variance analyses were used to investigate the selected socioeconomic and demographic characteristics of consumers that determine households? consumption preferences between unpacked milk and packaged milk consumption amount and choices. According to results, 26.5 percent of consumers consumed unpacked, while 26.2 percent consumed pasteurized and 87.7 percent consumed sterilized milk. Households spend 22.5% of their total budget on food, and share of the milk and milk products in total food expenditures was found to be 18.6%. The empirical results indicate that milk and milk products consumption is related positively and statistically significant to household income, education of mother, education level of consumers and the number of individuals under 14 years living in the family.