İşbirlikli öğrenme yönteminin ÖTBB ve TOT tekniklerinin 6. sınıf öğrencilerinin matematik dersi ?istatistik ve olasılık? konusunda akademik başarı, kalıcılık ve sosyal beceri düzeylerine etkisi
The effects of STAD and TGT techniques of cooperative learning on sixth grade students? academic achievement, retention and social skill levels in ?istatistic and probability? subject in mathematics lesson
- Tez No: 300319
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMURAN TARIM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme Yöntemi, Öğrenci Takımları-Başarı Bölümleri Tekniği, Takım-Oyun-Turnuva Tekniği, Sosyal Beceriler, Cooperative Learning Method, Teams-Achievement Divisions, Teams-Games-Tournaments, Social Skills
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmanın amacı, işbirlikli öğrenme yönteminin Öğrenci Takımları-Başarı Bölümleri (ÖTBB) ve Takım-Oyun-Turnuva (TOT) tekniklerinin, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin matematik dersi ?İstatistik ve Olasılık? konusunda akademik başarı, kalıcılık ve sosyal beceri düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir.2009-2010 eğitim-öğretim yılı I. yarıyılında, Adana İli Seyhan İlçesi'ndeki bir ilköğretim okulunda gerçekleştirilen araştırma, yarı deneyseldir. Araştırma 152 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. İşbirlikli öğrenme yönteminin ÖTBB ve TOT tekniklerinin mevcut yönteme ve birbirine göre etkililiğini sınamak için iki deney grubu ve bir kontrol grubu oluşturulmuştur. Gruplar ilköğretim 5. sınıf matematik dersi not ortalamalarına ve demografik özelliklerine göre eşleştirildikten sonra, deney ve kontrol gruplarına seçkisiz atama yöntemiyle atanmıştır. Araştırma, deney süresince bütün gruplarda araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir ve 18 hafta sürmüştür.Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilere çalışma başlangıcında ?Matematik Başarı Testi? ve ?Sosyal Beceriler Ölçeği? öntest olarak ve çalışma bitiminde sontest olarak uygulanmıştır. Beş hafta sonra ?Matematik Başarı Testi? kalıcılık testi olarak tekrar uygulanmıştır. Çalışma sonunda deney gruplarındaki öğrencilere ?Görüşme Formu? uygulanarak, öğrencilerin tekniklere ve uygulamaya ilişkin düşünceleri alınmıştır.Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek için başarı testi ve sosyal beceriler ölçeğinden elde edilen veriler üzerinde 3x1 kovaryans analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Farklılaşmaların yönünü belirleyebilmek için Bonferroni ikili karşılaştırmalar testi kullanılmıştır. Aynı işlem kalıcılık testi için de yapılmıştır. Yapılan analizlerin sonucu TOT tekniğinin akademik başarı üzerinde daha etkili olduğunu, kalıcılık açısından ise ÖTBB tekniğinin daha etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca ÖTBB ve TOT grubundaki öğrencilerin sosyal beceri düzeylerinin, kontrol grubuna göre olumlu yönde istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir.Deney gruplarındaki öğrenciler Görüşme Formu'nda derse ilgilerinin arttığını, daha iyi motive olduklarını ve dersi daha iyi öğrendiklerini belirtmişler; arkadaşlık ilişkilerinin bu teknikler sayesinde farklı bir boyut kazandığını, birlikte çalışmanın ve paylaşmanın önemini anladıklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of Student Teams-Achievement Divisions (STAD) and Teams-Games-Tournaments (TGT) techniques of cooperative learning on sixth grade students? academic achievement, retention and social skill levels in ?istatistic and probability? subject in mathematics lesson.The study which was applied in a state elementary school the distric of Seyhan-Adana in the first semester of 2009-2010 academic year was a semi-experimental study. The participiants of the study were 152 students. Two experiment groups and a control group were formed to compare the effects of STAD and TGT methods of cooperative learning according to each other and present method. After the groups were matched with fifth grade mathematics scores and demographic features, the groups were appointed to experiment and control groups with random appointment method. The study was conducted by researcher in all groups through the experiment and lasted in eighteen weeks.At the beginning of the study, ?Mathematics Achievement Test? and ?Social Skills Scale? were applied in all groups as pretest and at the end of the study as posttest. After five weeks, ?Mathematics Achievement Test? was applied again as retention test. At the end of the study, ?Interwiev Form? was used in experiment groups for getting students? opinions about techniques and application.3 ? 1 covariance analysis (ANCOVA) was used on the data obtained from achievement test and social skills scale to find out whether there were statistically significant differences between the groups. Bonferroni pairwase comparisons test was used to determine the direction of differentiation. The same operation was applied for retention test. The result of analysis indicated that TGT was more effective in terms of academic achievement and regarding to retention test, STAD was more effective. In addition, there was statistically significant difference among the groups in favour of STAD and TGT groups in terms of the social skill levels.The students in the experimental groups stated that their interest to the lesson had increased, they had motivated and learned the lesson more than before; their friendship relations had had a different dimension and they understood the importance of studying together and sharing.