Manuel Patricio Rodriguez Garcia'nın şan metodunun incelenmesi
Manuel Parrico Rodriguez Garcia?s singing as an art method discussed in this study
- Tez No: 300322
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BAYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Manuel Patricio Rodriguez Garcia, Şan Metodu, Larengoskop, Şan egzersizleri, Şan Pedagog, Manuel Patricio Rodriguez Garcia, singing Method, Larengeal Miror, singing exersises, singer pedagouge
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, Manuel Parricio Rodriguez Garcia'nin şan metodu incelenmiştir. Manuel Garcia'nin şan pedagogu ve ses fizikçisi olarak yapmış olduğu icat, şan eğitimciliği ve egzersizleri araştırılmıştır. Manuel Garcia, kendisinin buluşu olan larengoskop ile canlı insan ses tellerini gören ilk kişi olmuştur. Kendisini tümüyle şan eğitimine ve yoğun tıbbi çalışmalara veren Garcia, şan sanatı ile uğraşan herkes için ve ses eğitimcileri için büyük bir kaynaktır.Bu tez çalışması Manuel Garcia'nın araştırma ve egzersizlerini en belirgin şekilde incelenmesini amaç edinmiştir. Garcia'nın araştırmalarında sesin oluşumu, mekanizması, öğrenci yetenekleri hakkında bilgiler, ses rejistirleri, bayan ve erkek sesleri sınırları ve kendisinin uyguladığı egzersizler öğrenci ve şan eğitimciler için uygulayacakları bir yöntem olduğu açıkça gözlenmiştir. Manuel Garcia hayatı boyunca ses telleri ile ilgili çalışmalar yapmış ve usta bir şancı olabilmek için nelerin yapılması gerektiğini kitapları ile yayınlamıştır. Tezde Manuel Garcia'nın Hints of Sing kitabını kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Manuel Garcia şan hocası olarak kendinden sonra gelecek tüm şan pedagoglara takip edebilecekleri bilgiler sunmuştur. Modern şan tekniğinin babası olarak kabul edilmektedir.Garcia İspanyol şarkıcı, vocal pedagog ve tıbbi alanda yoğun çalışmalar yapmıştır. Kendisinin yetiştirdiği çok sayıda ünlü şan sanatçıları olmuştur. Çalışmalarında dayanak noktası sesin iyi bir eğitimci tarafından doğru duyulmasıdır.Sonuç olarak şan pedagog ve öğrencilerin bu metodu incelemesi ve uygulaması bu sanatta başarılı olmalarını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Manuel Parrico Rodriguez Garcia?s singing as an art method discussed in this study.Researched that Manuel Garcia?s invention and trainings as a pedagogue of singing as an art and sound physicist.Manuel Garica is the first human that seealive human voal cords by larengal miror through of his own invention.Garcia who is the selfgiving to singing as an art and intensive medical studies is a great source for audio educators and for who is interest with singing as an arts.This thesis study has accept as a goal that analyze clearly of the Manuel Garcia?s researches and exercises.It is observed clearly that is a apllicable methods for singing as an arts educators and students;formation of sound,mechanism,information about of students capabilities,registers of the sound,limits of the male and female sounds and exercises which they apllied by himself.Manuel Garcia made studies about vocal cords throughout his life and published to whats are necessary for being a expert singing as an art by his books. Manuel Garcia?s book which is named Hints of Sing is analysed deeply in this thesis.Manuel Garcia presented followable informations to all pedagogue of singing as an art those who will come after him as a teacher of singing as an art.He is accpet as father of the modern singing as an art techinc.Manuel Garcia;spanish singer,has made intensive studies about medical fileds and vocal pedagouge fields.He made grow up alot of singing as an art singers.His main point was truly hearing of the sound by a good educator in his studies.As a result ;researching and apllying of this method by singing as an art singer pedagouges and students shall be ensure their success at this art.